Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. juni 2002 kl 19.30 Med sjel og særpreg: Kompis med Shirley

Norges showbiz-general

Gunnar Eide fikk verdensstjerner som Shirley McLaine og Sammy Davis jr til å sille opp på norske scener på 1970- og 80-tallet. I kveld kan du møte
Gunnar Eide fikk verdensstjerner som Shirley McLaine og Sammy Davis jr til å sille opp på norske scener på 1970- og 80-tallet. I kveld kan du møte "Norges showbiz-general" (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Gunnar Eide (82) er kalt ”Norges showbiz-general”, ganske enkelt fordi han i løpet av 1970-80-årene sørget for å trekke et bredt kobbel av verdensstjerner inn på norske scener. Gjennom sitt personlige nett av venner og bekjente ute i den store verden, kunne han plukke artister fra øverste hylle til stor begeistring hos et entusiastisk, norsk publikum.

I kveld får Andreas Lunnan Eide til å trekke høydepunktene ut av minneboka, og det er ikke hvem som helst han kan skilte seg med.

Stjerner i kø
Navn som Bruce Springsteen, Shirley MacLaine, Pink Floyd, Sammy Davis jr., Prince, Shirley Bassey og Harry Belafonte stod i kø da Eide presenterte sine invitasjoner. Og tilbakemeldingene etter Norges-visittene var entydige: Her var det flott å jobbe – hit ville de gjerne komme flere ganger. Hundretusener nordmenn vil kunne mimre om fine opplevelser foran scenene på Valle Hovin, Oslo Konserthus og Momarken.

- Kontakten med disse størrelsene har vært en eneste fest for meg, bedyrer Gunnar Eide overfor Andreas Lunnan. - Flotte mennesker. Jo større stjerner, jo enklere å ha med å gjøre. Enkelte av besøkene førte faktisk til livsvarig personlig vennskap, noe som har gitt meg mange fine opplevelser og gledesstunder.

Teaterbakgrunn
I yngre år var Gunnar Eide selv en travel sceneskikkelse. Han var aktiv skuespiller med mange store roller ”på samvittigheten”. Senere ble han teatersjef i Stavanger alt som 26-åring. Deretter kom han til hovedstaden der han etter hvert etablerte sin omfattende impresario-virksomhet.

- Å jobbe i denne bransjen er en sammenhengende sjanseseilas, men du verden så spennende. Jeg skulle gjerne ha vendt bunken og startet forfra igjen, humrer 82-åringen som altså gjerne tar oss med på diverse tilbakeblikk i kveldens portrettprogram.

Om serien
I en serie portretter, signert det populære NRK-teamet Andreas Lunnan og Sverre Krüger, møter vi hverdagsmennesker som har tråkket litt utenfor oppgåtte stier. Det er mennesker som har optimismen til felles, og evnen til å sette ideer ut i livet. ”Med sjel og særpreg” setter de farge på hverdagen. Dette er den åttende sommeren Lunnan og Krüger lager portretter i denne serien.

Egenprodusert portrettserie
Ved Andreas Lunnan og Sverre Krüger
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilde
1 Gunnar Eide fikk verdensstjerner som Shirley McLaine og Sammy Davis jr til å sille opp på norske scener på 1970- og 80-tallet. I kveld kan du møte ”Norges showbiz-general” (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
2 Norge kan takke Gunnar Eide for at verdens største stjerner kom til vårt lille land på 1970- og 80-tallet. Andreas Lunnan har laget et portrett av impresarioen, som ble kompis med Shirley Bassey, Bruce Springsteen og Harry Belafonte (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)