Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. juli 2006 kl 20.15 Mysteriet Påskeøya

Bestrider Heyerdahls teorier

Påskeøya (Foto: BBC)
Påskeøya (Foto: BBC)
Denne BBC-dokumentaren hevder å gi svarene på alle mysteriene rundt Påskeøya. Hvor innbyggerne kom fra, hvorfor de bygde statuene, hvordan de flyttet de enorme steinfigurene og hvorfor samfunnet gikk under. Forskerne i programmet er uenig med vår egen Thor Heyerdahl. De mener innbyggerne kom fra Polynesia, ikke Sør-Amerika.

Thor Heyerdahl er bare en av mange forskere og eventyrere som har vært dypt fascinert av Påskeøya og dens mystiske historie. Men hans teori om at innbyggerne kom fra Sør-Amerika, blir bestridt av professor Erika Hagelberg ved Universitetet i Oslo. Hun har studert DNA fra skjellettene til innbyggerne på Påskeøya og knyttet folkene der til Polynesia og resten av Asia. Folk fra forskjellige deler av verden har ulike "genetiske signaturer", og i DNA fra menneskene på Påskeøya fant Hagelberg en unik "signatur" fra Polynesia.

Statuer, sult og sykdom
I dag valfarter turister til Påskeøya for å se de mange hundre storslagne steinstatuene. Det var også de enorme steinfigurene som fascinerte de nederlandske sjøfarerne som "oppdaget" øya i 1722.

Hvorfor laget innbyggerne disse statuene? Hvilken betydning har de? Og hvordan klarte et primitivt folk å transportere dem? Denne dokumentaren hevder å ha svarene.

Arkeologiske funn av spydspisser kan tyde på at innbyggerne har vært i krig med hverandre, men hvorfor? Programmet tar for seg Påskeøyas historie med både stridigheter, sult og sykdom.

Seerne får også innblikk i hvorfor Påskeøyas vegetasjon er så forskjellig fra de andre øyene i Stillehavet, og hvorfor innbyggernes møte med europeiske eventyrere betydde slutten for hele deres sivilisasjon.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar, innkjøpt fra BBC
Originaltittel: The Mystery of Easter Island
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 04 72 36/ 95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, info@nrk.no tlf: 815 65 900