Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. oktober 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Øglejegerne

Øglejegere i knokkelrus

Paleontolog Jørn Hurum leder jakten på øgleskjelettet i fjellsidene på Svalbard (Foto: Hans Arne Nakrem, NHM-geolog)
Paleontolog Jørn Hurum leder jakten på øgleskjelettet i fjellsidene på Svalbard (Foto: Hans Arne Nakrem, NHM-geolog)
Det skal bare en gammel beinbit til for å gjøre en øglejeger glad. På Svalbard fant forskerne skjelettet til det største rovdyret som noen gang har levd. I kveld kan du bli med på den spennende jakten.

Etter 160 millioner år er rester av urgamle sjøøgler i ferd med å dukke opp igjen i fjellsidene langs Isfjorden på Svalbard. Nå gjelder det å finne dem før de slites vekk av vær og vind og blir til støv. Derfor legger paleontolog Jørn Hurum ut på ekspedisjon, sammen med åtte andre øglejegere. Resultatet overgår deres villeste drømmer.

Verdens beste monster
I tillegg til et trettitalls øgleskjelett av en mer fattbar størrelse, finner øglejegerne et monster. Det er skjelettet av en svaneøgle på rundt hundre tonn, og med en skalle på to meter. Store knokkelbiter må reddes med én gang, før skjelettet raser helt sammen, men det er sannsynlig at mesteparten av skjelettet fortsatt ligger bevart inne i skiferen. Hvis forskerne lykkes i å grave det ut, vil dette skjelettet være verdens mest komplette monsterøgleskjelett.

Tåke og leire
I programmet følger vi øglejegerne gjennom hele ekspedisjonen. De slår leir i en mangfoldig Svalbard-natur som har mer enn knokkelrester å by på. For selv om de har avdekket øgleskjelettene, er Svalbard-klimaet uforutsigbart. Tåka henger langt ned i fjellsidene, og store deler av leteområdet er dekket av tjukke lag med jord og leire.

Et program fra Naturredaksjonen, Program riks Bergen
Programansvarlig: Roger Myren, tlf: 90 01 49 14 / Kirsti Moe, tlf: 41 43 84 22
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no