Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. juli 2009 kl 22.30 Skilt!: Hva med barna?

For barnas skyld

Skilt! (3) Lisa var sint på moren sin i 20 år fordi hun trodde at det var hun som hadde kastet ut faren hennes. Ingen hadde fortalt henne at det var faren som ville skilles. Foto: Tomaz Blanck SVT
Skilt! (3) Lisa var sint på moren sin i 20 år fordi hun trodde at det var hun som hadde kastet ut faren hennes. Ingen hadde fortalt henne at det var faren som ville skilles. Foto: Tomaz Blanck SVT
Det handler om å skilles med barn i tredje avsnitt i serien om samlivsbrudd. Hvordan takler barna en situasjon de selv ikke har valgt, og hvordan kan foreldrene best hjelpe dem?

Vi møter foreldre og barn som åpenhjertig forteller om hvordan de håndterte tiden etter skilsmissen og hva de kunne gjort annerledes.

En av dem vi møter er Lisa, som i 20 år var sint på moren sin fordi hun trodde at det var hun som hadde sparket faren ut av familien. En dag mens Lisa satt og pratet med moren og broren sin om skilsmissen, sier broren: Men det var jo pappa som dro!

- Hadde jeg visst hva som egentlig skjedde, hadde forholdet til mamma vært bedre i dag, sier hun.

Den nye kvinnen
Ellen forteller hvor vondt det gjorde da mannen traff en ny kvinne, og hvor umulig det var for henne å takle situasjonen på en bra måte overfor barna. Når de kom hjem og ville fortelle om en fin dag sammen med pappa, skrek Ellen at hun ikke vil høre hva de hadde gjort sammen med Kenneth og Agneta. Barnas tårer rant, og Ellen følte seg forferdelig.

Å levere fra seg barna er aldri lett. Å gjøre det til eksmannen og hans nye kjæreste er enda verre, forteller Annika, som vi møter igjen sammen med Peter i denne episoden.

Lov å være sint
Selvsagt vil man gjøre det beste for barna, men midt i et kaos med mange sårede følelser er det mildt sagt en utfordring. Skal man snakke åpent med barna om det som skjer, eller skal de slippe å høre om de vanskeligste tingene? Er det lov å krangle med barna til stede, eller er det bedre å tie?

Psykologen Malin Alfven forteller om de vanligste feiltrinnene. Hun presiserer at det må være lov å være sint – i hvert fall den første tiden. Men så er det på tide å lande, for barnas skyld.

Om serien
Den svenske dokumentarserien "Skilt!" skildrer de ulike fasene etter en skilsmisse. Serien er bygd opp rundt samtaler med mennesker som har kommet seg på beina igjen etter et samlivsbrudd, og som med selvinnsikt og perspektiv kan dele sine erfaringer med andre.

Serien er ledet av Mikael Syrén og består av seks episoder. Hver episode tar for seg ulike temaer, som utroskap, døde følelser, forholdet til barna, å lære å stå på egne bein, å forelske seg igjen, og livet i den nye storfamilien.

I tillegg til mennesker som har gått gjennom samlivsbrudd, medvirker eksperter som opplever skilsmisser fra ulike ståsted - terapeuter, eiendomsmeglere, en spådame, en kommunikolog, psykologer og psykiatere.

Svensk dokumentarserie i 6 deler (2007)
Originaltittel: Skild!
Programleder: Mikael Syrén
Produsent: Patrick Bratt, SVT Dokumentär
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900