Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 28. april 2013 kl 19.50 Ein nasjon av overvektige

Markedsføring av tomme kalorier


Amerikanske barn kan være den første generasjonen som får lavere levealder enn sine foreldre. Om lag 32 prosent av alle amerikanske barn er overvektige.

Vi møter fire familier med overvektige barn som får hjelp til å gjøre positive livsstilsendringer. Dette krever sterk vilje, ettersom barn er utsatt for sterke markedsføringskrefter av usunn mat.

Markedsføringsforbud?
Det settes et kritisk søkelys på matvareindustrien. Bør myndighetene kreve at industrien tar et samfunnsansvar? Bør man forby markedsføring av gatekjøkkenmat rettet mot barn?

En studie har vist at 94 prosent av skolelunsjene ikke møter myndighetenes kostholdsråd.

En annen viktig forklaring på fedmeproblemet hos amerikanske barn er at de beveger seg for lite. Den amerikanske utdanningsloven krever heller ikke fysisk aktivitet som en del av skolehverdagen.

Om serien
Denne dokumentarserien i fire deler ser nærmere på fedmeproblematikken fra ulike perspektiver. Store deler av den amerikanske befolkningen lider av overvekt. Blant den voksne befolkningen er overvekten nesten doblet siden 1980-tallet. Det snakkes om en fedmeepidemi med alvorlige konsekvenser, ikke bare for den enkelte, men for hele det amerikanske samfunnet.

Amerikansk dokumentarserie i 4 deler
Originaltittel: Weight of the Nation
Produksjon: HBO Enterprises (2012)
Presseansvarlig: Camilla Sand, 90069807/23047236
TV-seere kan kontakte NRKs Publikumsservice, 815 65 900