Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 27. juni 2009 kl 23.20 Dokusommer: Fjellets døtre

Kvinneskjebner i Himalaya

Tenzin (t.v.) og Palkit, to bestevenninner i Himalaya. Likevel er deres skjebner som kvinner helt ulike. (Foto: ZED)
Tenzin (t.v.) og Palkit, to bestevenninner i Himalaya. Likevel er deres skjebner som kvinner helt ulike. (Foto: ZED)
Zanskar er en fjellrekke som strekker seg gjennom Himalaya. Her nord i Tibet lever bestevenninnene Palkit og Tenzin. Likevel er deres skjebner som kvinner helt ulike.

Palkit lar håret bli skåret av og følger åndens vei. Tenzin må følge en mann hun ikke kjenner, og som hun er nødt til å gifte seg med.

Å bli kvinne
Langt nord i Himalaya ligger kongeriket Zanskar. Denne franske dokumentaren herfra forteller historien om hvordan livsskjebnen bryter seg inn mellom to bestevenninner og skiller dem. Begge må forlate hjembygda og sine familier. De må gjøre det for å bli voksne, for å bli kvinner. Og de må gjøre det for alltid.

Palkit og Tenzin har levd et sorgfritt liv, med snødekte fjell rundt seg så langt øyet kan se. Men snart er dagen kommet da de skal tre inn i de voksnes verden.

Tenzins bryllup
Hun er 22 år da hun får vite at faren har funnet en mann til henne i en annen landsby. En mann hun aldri har møtt. Opprørt og ulykkelig godtar hun likevel sin skjebne. Familien hjelper til med å forberede henne på bryllupsseremonien. En rituell affære der symbolsk kidnapping inngår.

Et siste farvel med sine kjære, og Tenzin er forsvunnet på hesterygg.

Palkits klosterliv
Hun er blitt 25 år, og for å unngå å bli gift med en mann hun ikke kjenner har Palkit valgt å bli nonne. Hun vil forlate familien og Tibet og gå i kloster, i Dharmsala hvor Dalai Lama lever i eksil.

Palkit utfordrer sin far, som heller vil at hun skal være igjen og stelle huset. Hun legger ut på en 12 mil lang ferd til fots langs en islagt elv for å nå sitt mål – klostret.

Programmet er sendt tidligere.

Fransk dokumentar (2007)
Originaltittel: Becoming a Woman i Zanskar
Produsert av: ZED
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no