Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 5. september 2010 kl 00.50 Rebus: Kirkens menn

Dobbeltdrap på parkeringsplass

Rebus: Kirkens menn: Kollegene Rebus (Ken Stott) og Siobhan Clarke (Claire Price) har løst mange saker sammen. (Foto: Minotaur International Ltd)
Rebus: Kirkens menn: Kollegene Rebus (Ken Stott) og Siobhan Clarke (Claire Price) har løst mange saker sammen. (Foto: Minotaur International Ltd)
Presten Derek Brady og Iris Steele blir funnet nakne i en bil på et sted der kjærlighetspar ofte parkerer, og begge har fått strupen skåret over. Det er nærliggende å mistenke ektemannen til Iris, men Rebus er ikke overbevist om at han er den skyldige.

Bradys enke Alice er helt satt ut. Hun kjente Iris, og nekter å tro at ektemannen har vært utro med henne. Den avtroppende presten Carson er også hos Brady, og han er skråsikker på at Brady var en pålitelig mann med god moral. Rebus begynner etter hvert å tvile på om noe holdes skjult for ham, men er i villrede. Han synes etterforskningen står på stedet hvil, men snart inntreffer en ny, alvorlig hendelse, og saken tar en ny vending.

Om serien
Den skotske krimforfatteren Ian Rankin har hatt kjempesuksess med bokserien om kriminalbetjent John Rebus i Edinburgh-politiet, også i Norge. I høst sender NRK1 ti selvstendige Rebus-episoder basert på Rankins bestselgere.

Skuespilleren Ken Stott er innfødt Edinburgh-gutt og hovedrolleinnehaver i tv-serien om den jordnære og garvede kriminalbetjent Rebus. Den skotske hovedstaden spiller også en hovedrolle i serien, og Rebus’ etterforskningsarbeid bringer ham i nærkontakt med byens vakre strøk så vel som dens røffe og grusomme sider.

Den hardt prøvede, tøffe og kvinnekjære detektivhelten Rebus reflekterer på mange måter byen han er vokst opp i. Visst har han et alkoholproblem og et ustadig kjærlighetsliv, og kanskje er det slik at mange i etaten mener han er krevende og vanskelig å ha med å gjøre, men Rebus kjenner byen som ingen annen. Han er en god detektiv med en intuisjon som i de fleste tilfeller viser seg å slå til.

Den vesentligste forskjell mellom John Rebus fra Rankins bøker og tittelfiguren i tv-serien er at vår mann legger for dagen en sans for humor som ikke er til stede i bøkene. Fra første episode og utover blir vi kjent med et av John Rebus’ faste damebekjentskaper, Miranda Masterson, spilt av Sharon Small som mange vil huske fra Inspektør Lynley-serien (der hun framstilte Lynleys politikollega og rake motsetning).

Programmet er sendt tidligere.

Britisk krimserie (2006)
Originaltittel: Rebus: The First Stone
Produsert av Minotaur International Ltd
Med Ken Stott, Claire Price, Jennifer Black, Andrew Neil
Kontaktperson: Presse, tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no