Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. desember 2001 kl 22.05 Eyvind Solås

Swing it, magister Solås!

Eyvind Solås (64) slutter etter 32 år på Marienlyst. (NRK-foto: Ole Kaland)
Eyvind Solås (64) slutter etter 32 år på Marienlyst. (NRK-foto: Ole Kaland)
Eyvind Solås (64) liker selv å sammenligne det å slutte i NRK med en nær-døden-opplevelse. Etter 32 års virke i kanalen forlater han nå Marienlyst – med lyse utsikter til å gjøre vikartjeneste der om han skulle ønske det. I kveld, helt på fallrepet, holder NRK2 sete med den populære musikkformidleren.

”Jeg har en misjonær i meg, alt etter 30 sekunders musikkhøring får jeg lyst til å informere om hva som har skjedd i denne komposisjonen.” Slik svarte Eyvind Solås en av sine tilhengere blant lytterne forleden.

Produktiv medarbeider
- Det vil merkes at han slutter i NRK, sier Arild Erikstad, musikksjef i NRK og programleder for ”Hovedscenen”, der han står for et portrettintervju med kveldens gjest.

- En ekstremt produktiv medarbeider…musikkformidleren Eyvind Solås er et bregrep. Jeg vil nevne spesielt hans mange fine portretter av forskjellige komponister. Han er en mann som lager så mye mer enn man forlanger, ta bare hans to figurer ”Komponisten” og ”Professoren” som har fulgt ham gjennom flere tiår. Til dette kommer hans genuine interesse for mennesker, sier Erikstad.

Mangfoldig magister
Tar vi ikke mye feil, blir det gjensyn med de to skruene ”Komponisten” og ”Professoren” i programmet. Og et gjensyn med revy-artisten Eyvind Solås blir det garantert, fra ABC-teatret i Oslo.

Magisteren i musikkvitenskap kom til NRK i 1969 – før det hadde han bl.a. vært musikk- og teaterlærer ved Romerike Folkehøgskole. Magasinet ”Musikknytt” gikk i fjernsynet fra 1972 til 1988. Magsinet var alltid aktuelt, gjerne kontroversielt, og det kunne vanke førstesidesopplag i avisene etter en ”Musikknytt”-sending. Som oftest ble det sendt direkte.

Solås er en forkjemper for direktesendingen. Dette fordi han ikke vil ”havne i den sløve rutine”, som han uttrykker det, og fordi han vil ”holde publikum i ånde”. Vår mann vil i det hele tatt bidra til at folk blir engasjerte, framfor avslappede.

Hva nå?
Hva nå Solås, endelig tid til å komponere? Solås har hittil kalt seg ”weekend- og sommerferie-komponist”, og han trekker selv konklusjonen: - Nå kan du vel forstå at det er på tide å slutte i NRK?

Egenprodusert program
Programleder: Arild Erikstad
Prosjektleder: Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1 Eyvind Solås (64) slutter etter 32 år på Marienlyst. (NRK-foto: Ole Kaland)

2 Lørdag sender NRK2 et portrett av Eyvind Solås – direktesendingen ”Blindebukk” (sending i P2 28. desember) blir siste faste program med den populære programlederen i NRK. Her et snapshot i studio fra første sending for et år siden (f.v. komponisten Asbjørn Schaathun, NRK-medarbeideren Bodil Johanne Jensen og fiolinisten Sølve Sigerland). (Foto: Scanpix)

3 Eyvind Solås slik vi husker kelneren som stadig trampet i klaveret – i ”Pingvinen” med Knut Borge. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

4 Skuespilleren Eyvind Solås kjenner vi fra revy- og teaterscenen, her som Djevelen i Radioteatrets oppsetning av Igor Stravinskijs ”En soldats død”. (NRK-foto: Ole Kaland)

5. Eyvind Solås med medfødt (selv)ironi – figuren ”Komponisten” har vært en gjenganger i hans programmer helt fra 1960-tallet. (Foto: Robert Meyer, NRK)