Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. september 2003 kl 23.10 Dok1: Dok1: En bitter pille

Bitre, farlige piller

Dr. Andrew Millar ga støtet til avsløringen av den største skandalen i den farmasøytiske industriens historie. (Foto: Brian Richie, BBC)
Dr. Andrew Millar ga støtet til avsløringen av den største skandalen i den farmasøytiske industriens historie. (Foto: Brian Richie, BBC)
En medisin mot de fleste former for kreft er like vanskelig som å finne gullkrukken ved enden av regnbuen. Dette er i et nøtteskall også historien om British Biotech. På slutten av 80-tallet gikk Keith McCullaghs lille legemiddelfirma ut med at det hadde funnet en potensiell kur for de fleste kreftformer.

I restene etter forskningsfirmaet British Biotech ligger også restene av en av de største og svarteste boblene i børs-historien. Aldri har en enkeltstående bedrift skutt den farmasøytiske industrien mer i foten enn British Biotech. Med hovedsakelig ett produkt på agendaen – en pille mot kreft – var British Biotech på sitt meste verd mer enn en ti billioner kroner(!). "En bitter pille" er BBC-dokumentaren som viser hvorfor boblen måtte sprekke.

Et par år senere hadde direktør Keith McCullagh skaffet seg innpass i London Citys bankmiljø. Deretter godkjente London-børsen at Biotech gikk på aksjemarkedet uten startkapital og med et produkt som ingen utenfor Biotech hadde sett. Noe lignende hadde aldri tidligere hendt i børshistorien. Slik klarte McCullagh å reise de første titalls millionene i kapital til noe som ennå bare var et eksperiment...

jepper i hjulene
Dokumentaren "En bitter pille" viser hvordan vitenskapelig leder i British Biotech, dr. Andrew Millar, i 1996 ble alarmert over forskningsresultatene. Da var det for sent, børs-boblen British Biotech var allerede et faktum. USAs største børs, Wall Street, hadde indikasjoner på at firmaet villedet aksjekjøperne, og sendte sine fryktede vaktbikkjer til London-børsen.

Toppsjef Keith McCullagh satte dr. Andrew Millar under press. Bl.a. hadde et av de største pensjonsfondene i Storbritannia investert sine penger i mirakel-medisinen, og McCullagh fikk nå en forskrekket fond-direktør på nakken. På dette punkt i 1998 begynte British Biotech-aksjen å stupe. Resten er historie, men ikke taushet.

Innkjøpt program fra BBC Worldwide
Original tittel: "Blood On the Carpet: A Very Bitter Pill"
Producer: Nick Mirsky
Produsent: BBC
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57