Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 2. desember 2007 kl 22.05 Salmer til alle tider

Advent i ord og toner

Advent, levende lys i mørketid, og i dag er det første lyset tent. 1.søndag i advent. Foran oss ligger en utrolig fin tid, en tid for den gode forberedelsen til jul. Det handler om forventning, men også tid for stillhet og meditasjon.

Vi starter med adventsalmen fremfor noen, "Gjør døren høy" og lar de siste linjene i denne salmen lede inn mot "Hosianna, Davids sønn". Det er kongen som kommer. Så roer vi det ned med fokus på 1.søndag i advent som første søndag i et nytt kirkeår.
Det skildrer Svein Ellingsen så fint i salmen "Men frost og vintermørke rår". Denn salmen blir lest av Astrid Sommer i et arkivopptak.
Kjell Fjallseth synger "Advent er mørker og kulde", en adventsalme skrevet av Margareta Melin og som oppfordrer til omsorg og varme i adventstida.

Advent, tida frem mot jul, er preget av mye sang. Julekonsertene er i full gang og folk strømmer til butikkene for å skaffe seg årets nye julemusikk. I "Salmer til alle tider" vil vi presentere noe av det er nytt dette året, og vi starter med Det norske jentekor og Kari Bremnes.

"Julens hjerte" heter CD’n og vi lytter til gode gamle julesanger som "Det lyser i stille grender", "Det hev ei rosa sprunge" og "Her kommer dine arme små." Så avslutter vi med en instrumentalplate som oppfordrer oss til stillhet og meditasjon i en hektisk førjulstid. Innspillingen bærer da også navnet "Julemeditasjon" og det er Aage Kvalbein og Iver Kleive som spiller.

Forrige salmenøtt
Riktig svar sist søndag skulle være "Hellig, hellig, hellig", og vinner av salmekruset ble

Randi Sjåvåg fra Valderøya, Dagfinn R. Andersen fra Kristiansand og Hallgjerd J. Langhaug fra Olderdalen.

Ny salmenøtt
Fra hvilken julesalme er strofen "til harpar utan tal" hentet?

Du kan svare her.


Favorittsalme?
Om noen uker går "Salmer til alle tider" inn i et jubileumsår. I 2008 er det 15 år siden "Salmer til alle tider" kom på lufta første gang. Det skjedde søndag 3. oktober i 1993. Det vil selvsagt bli markert høsten neste år, men vi går inn i jubileumsåret med en aldri så liten markering.

Vi ønsker nemlig at lytterne selv skal få prege programmet inn i jubileumsåret, og åpner derfor opp for lytternes Favorittsalme eller Lytterønske. Skriv noen ord om hvilken salme eller sang du gjerne vil høre i "Salmer til alle tider". Hvis du har en spesiell opplevelse eller et minne knyttet til salmen, så skriv noen ord om det også. Vi starter opp søndag 6. januar!

Send inn svaret på salmenøtta og ditt salmeønske ved å klikke her.

Frist for salmesvaret er onsdag 5. desember.