Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. mars 2000 kl 20.30 Halleluja!

Halleluja! (ttv)


NRK1 søndag 26. mars kl 20.30
Halleluja! (5:9)

Døden gav nytt liv

Wenche Strand fra Ål i Hallingdal mistet sin yngste sønn i en forferdelig ulykke. Gjennom smerten fant hun et nytt liv. I kveld møter du henne i studio hos Kjell Erik Moen. Dit kommer også Annbjørg Lien og hennes venner i Bukkene Bruse.

En vakker høstdag for ni år siden dør lille Sondre. En tragisk og nesten ufattelig ulykke gjør slutt på hans seks måneder gamle liv. En hel bygd sitter igjen i sjokk. For foreldrene og hans tre søsken stopper livet helt opp. Tilværelsen er bare et stort vakuum, i måned etter måned.
Sondres foreldre er humanetikere, aktive på møter og diskusjonsgrupper i Humanetisk Forbund. Kirke og gudstro har de hatt et oppgjør med for mange år siden. De er utmeldt av Statskirken, og ingen av barna er døpt. Når Sondre dør, spør de likevel presten i Ål om de kan få holde begravelsen i kirken, men det må være en humanetisk seremoni, uten religiøst innhold.

Avskjeden
- Vi ville ta avskjed med Sondre i det flotteste rommet i bygda. Og det er kirka, forklarer Wenche Strand.
Presten sa ja, og Ål kirke fyltes til trengsel av en bygd som ville stå sammen med familien i sorgen. I seremonien var salmer, prest og velsignelser byttet ut med sanger, musikk på CD og dikt og minneord fra venner. Men kirkerommet er der - og rammer hver tone og hvert ord inn i religiøs symbolikk og påminnelser om det guddommelige. For Wenche Strand blir Sondres begravelse den gryende starten på en omveltning av livet som for alvor tar til noen dager etter begravelsen.
Søndag gir Wenche Strand oss et blikk inn i de erfaringer og prosesser hun har måttet slite seg gjennom siden Sondres død. Dessuten får vi hele historien om hvordan livet fikk en fullstendig ny dimensjon.

Bukkene Bruse
Nye dimensjoner sørger også Bukkene Bruse for, om enn på en litt annen måte. Vi snakker om folkemusikk med beina plantet i år 2000, og som er påvirket av de unge musikernes oppvekst med rock, jazz og elektroniske instrumenter. Og ikke minst påvirket av at Bukkene Bruse består av fire enere på sine instrumenter: Annbjørg Lien på fele, Steinar Ofsdal på fløyter, Arve Moen Bergset på fele og kveding og Bjørn Ole Rasch på keyboards.

NRK1 søndag kl 20.30


Bildetekster
1. Wenche Strand er gjest hos Kjell Erik Moen på søndag
2. Samme tekst
NRK-foto Ole Kaland
Egenprodusert religiøst program
Programleder: Kjell Erik Moen
Ved: Bjørg Kittelsen og Marin Klaseie
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53