Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. januar 2007 kl 20.10 Krøniken

Krøniken avsluttes

I kveld sendes siste episode av Krøniken hvor vi blant annet har fulgt Søs (Maibritt Saerens) gjennom 25 år. Her sammen med hennes to døtre, Marie og Margrethe. (Foto: DR)
I kveld sendes siste episode av Krøniken hvor vi blant annet har fulgt Søs (Maibritt Saerens) gjennom 25 år. Her sammen med hennes to døtre, Marie og Margrethe. (Foto: DR)
Det er gått 25 år siden vi ble kjent med Ida, Erik, Palle og Søs for første gang. I den aller siste episoden går de tre gjenlevende karakterene en ny tid i møte. Og det blir, naturlig nok, en tid preget av store forandringer, gleder og sorger.

Vi er kommet til høsten 1972, og det er dagen etter den danske folkeavstemningen om EF. Danmark står overfor en ny tid – og ikke minst setter statsminister J.O. Krags overraskende sorti sitt preg på nasjonen.

Også på tv-fabrikken Bella er de preget av tiden. Kaj Holger venter nemlig i spenning på om barnebarnet Henrik gjør suksess med de danske produktene i Tyskland.

På hjemmefronten er Kaj Holgers hustru Karin endelig kommet hjem fra sykehuset og får et overraskende og gledelig besøk.

Søs på sin side har bestemt seg for å si opp jobben og flytte sammen med kjæresten Ulrik. Samtidig har hennes eldste datter Margrethe i all hemmelighet skaffet seg en liten filmrolle. Ikke ulikt det Søs selv gjorde for 25 år siden, men dog like upopulært hos den eldre generasjonen – nå som da.

Ida har reist til Bo i Sverige for endelig å kunne fullføre utdannelsen sin.
Men vel etablert hos eldstesønnen, får Ida en viktig beskjed og må straks pakke sakene sine og reise tilbake til Danmark.

Ida og de andres familiekrønike er nemlig kommet til et punkt der mye skal avsluttes og en ny historie begynner.

Litt om Krøniken:
Stig Thorsboe er mannen bak den store familiesagaen og tv-fortellingen om det moderne Danmark og velferdsstatens fødsel.

Hele serien utspiller seg i løpet av 25 år, i en tidsepoke hvor det danske samfunnet i stor grad forandrer seg. Velferds-Danmark skapes, og familiemønstrene endrer seg på en måte ingen hadde kunnet forestille seg. Danmark meldte seg ved seriens start i 1949 inn i NATO, og ved seriens slutt i 1972 inn i EU.

Serien dreier seg dermed ikke bare om hovedrolleinnehavernes liv og utvikling, men gir også et innblikk i Danmarks historie som har hatt stor betydning for hvordan landet er i dag.

NRK1 sendte de første avsnittene i september 2004 og har siden vist 20 episoder av den populære serien. 8 og 15. januar 2007 sendes de to absolutt siste.

Dansk dramaserie (2004)
Originaltittel: Krøniken (sesong 4)
Produsert av: DR TV Drama
Manus: Stig Thorsboe og Hanna Lundblad
Med: Anders W. Berthelsen, Anne Louise Hassing, Maibritt Saerens, Waage Sandø, Pernille Højmark, Dick Kaysø, Stina Ekblad, Troels Lyby, Signe Skov, Lars Mikkelsen m. fl.
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80

LENKER
  • Les mer