Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. august 2003 kl 17.15 Perspektiv: Endelig velstand

By og land, hand i hand

Haagen Ringnes var på farten som reporter på 60-tallet. I dag er han pensjonist. (Foto: NRK)
Haagen Ringnes var på farten som reporter på 60-tallet. I dag er han pensjonist. (Foto: NRK)
"Perspektiv" fortsetter sin kavalkade over gjenreisning og utvikling i Norge etter krigen. Denne gangen vises klipp fra Filmavisen i perioden 1955-1960.

Gjenreisning og utvikling er ikke bare nybygg, gamle bygninger må rives for å gi plass til nye. Vi får se at Oslo Arbeidersamfunn rives for å bygge nytt, gamle hus på Vålerengen i Oslo rives og Bekkelagskollen skal vekk for å bli kai i Oslo.

Vi blir også med til de gamle Rui-søstrene i Dalen i Telemark, og vi besøker en sigøynerleir ved Etterstad. I 1955 var Rolf Kirkvaag reporter da landets første supermarked ble åpnet, og i 1956 skjedde det omvendte av det som skjer i dag. Svenskene kom nemlig til Norge for å handle margarin, sukker, mel og strikkegarn.

Ernæringsrådet kom på banen i 50-årene. Nordmenns fettinntak måtte ned, og kostholdet i Forsvaret ble også sett på med argus-øyne. I 1950 kom hvalkokeriet "Torshøvdi" hjem til Sandefjord, og i 1957 kunne rikstelefonen feire sine 100 år. I 1962 kunne en stolt reporter Haagen Ringnes fortelle at Tryvannstårnet sto ferdig, og den samme Ringnes hadde også en reportasje om folks klage på nynorsk-teksting av amerikanske filmer. J.B. Hjort, Riksmålsforbundets formann, ble intervjuet.

Egenprodusert arkivprogram
Prosjektleder Sissel Helle Birkelund
Pressekontakt Inger Larsen, tlf. 23 04 74 83