Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. august 2005 kl 20.25 Den globale miljøhistorie: En forutsigbar katastrofe

En dødsdømt sjø

For bare førti år siden var denne ørkenen bunnen av en av verdens største sjøer, Aralsjøen i Sentral-Asia. (Foto: DR)
For bare førti år siden var denne ørkenen bunnen av en av verdens største sjøer, Aralsjøen i Sentral-Asia. (Foto: DR)
Fisket i Aralsjøen ga mat til millioner av mennesker, og hadde stor betydning for matforsyningen i Sovjetunionen i tida etter 2. verdenskrig. I dag er situasjonen en annen. Vannstanden synker - så dramatisk at FNs miljøprogram regner med at innsjøen vil være borte i 2020.

I det tredje avsnittet av serien om den globale miljøhistorien følger vi Aralsjøen fra vekst og velstand til dagens dødsdom. I dag fanger fiskerne i den nordlige delen av sjøen rundt tusen tonn fisk i året, mens de kunne få hele tjue tusen tonn på 60-tallet. Den gang var innsjøen regnet som verdens fjerde største. I dag er katastrofen total i den sørlige delen av sjøen.

Ødelegger store områder
Aralsjøen ligger på grensen mellom Usbekistan og Kasakhstan, og har krympet så mye at den nå har blitt til to mindre sjøer. Hver dag tar vinden med seg rundt 200 000 tonn sand og salt fra den tørrlagte sjøbunnen, som gradvis ødelegger jordbruksland i en diameter på 300 kilometer rundt sjøen. Det som gjenstår av sjøen er sterkt forurenset.

- Her i området var vi alle fiskere, sier Batyrkhan Prikeev. – Vi hadde en fiskefabrikk som hadde en kapasitet på mellom førti og femti tonn om dagen.

Prikeev pleide å bo rett ved vannet. Huset er der fortsatt, men det er ikke sjøen. I dag ligger en av de tidligere travle havnebyene rundt sytti kilometer fra kysten.

Store planer
Det ble sagt at Aralsjøen var som en øy i et hav av ørken, et gigantisk ferskvannsreservoar omringet av hundrevis av kilometer med ufruktbare ørkenstepper. Så tidlig som i 1882 skrev den russiske geografen A. I. Voikov at "tilstedeværelsen av Aralsjøen er et bevis på vår tilbakeståendehet og våre manglende evner til å utnytte så store mengder strømmende vann".

Med den russiske revolusjonen kom også en plan klekket ut av sovjetiske ledere: Ørkenen skulle dyrkes i stor skala med vannet fra to store elver, Amu-Darja og Syr-Darja, som begge forsyner Aralsjøen med vann.

Men fremskrittet skulle koste langt mer enn det smakte.

Om serien
I sommer skal vi gjennom fire dokumentarer bli kjent med den globale historien om miljøet, og hvordan samfunnet reagerer på advarslene vi så langt har fått. Noen ganger er menneskets tro på fremtid og fremskritt så sterkt at man tar alle midler i bruk for å drive teknologien videre – på bekostning av miljøet.

Innkjøpt dansk dokumentarserie i fire deler (2005)
Originaltittel: En forudsigelig katastrofe - det globale miljø’s historie
Produsert av: DR og Express TV-produktion
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252