Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. august 2001 kl 15.00 Det kongelige bryllup

Bryllupsfest med Skavlan & co

Fredrik Skavlan, Anne Grosvold og Geir Helljesen skal lose seerne gjennom NRKs maratonsending fra kronprinsbryllupet. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Fredrik Skavlan, Anne Grosvold og Geir Helljesen skal lose seerne gjennom NRKs maratonsending fra kronprinsbryllupet. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
To timer før kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høibys vielse i Oslo Domkirke starter NRK sin maratonsending fra det kongelige bryllup. Fredrik Skavlan er programleder i studio på Marienlyst, med kommentatorene Anne Grosvold og Geir Helljesen som medspillere.

- Vår hovedoppgave blir å skape nærhet til denne nasjonale begivenheten, slik at alle opplever å ta del i det som skjer uansett hvor i landet de befinner seg.

Slik lyder programerklæringen til Fredrik Skavlan, Anne Grosvold og Geir Helljesen foran NRKs nesten ni timer lange sending på bryllupsdagen.

Fredrik Skavlan er ankermannen som binder sendingen sammen og intervjuer gjestene, mens Grosvold og Helljesen kommenterer overføringene fra bryllupet. Alle tre sitter sammen i studio og vil også være i dialog underveis i sendingen.

Oppkjøringen starter i studio med bilder fra kronprinsparets siste døgn og bryllupsforberedelsene, og med bakgrunnsreportasjer og samtaler med studiogjester. Deretter overtar de direktesendte bildene fra byen som blir selve grunnfjellet i NRKs bryllupssending.

Full pakke
Trioen lover at tv-seerne ikke skal gå glipp av noe av det som skjer underveis. Vi får følge gjestenes inntog i Oslo Domkirke og prosesjonen fra Slottet til Domkirken, og vielsen blir selvsagt overført i sin helhet. Deretter følger brudeparets jubelferd tilbake til Slottet og ut på slottsbalkongen, og vi tar del i den offisielle bryllupsfotograferingen, mottakelsen av gjestene og prosesjonen til spisesalen. Underveis blir det også bilder fra Oslo Militære Samfunn der 180 av de i alt 400 gjestene blir bespist.

Etter at gjestene har gått til bords blir det pause i direktesendingen fra Slottet, og da blir det tilbakeblikk på høydepunktene og kommentarer fra gjester i studio. Men talene sendes selvsagt direkte, og mellom klokken 23:00 og midnatt får vi oppleve Oslo Kommunes fyrverkeri, oppskjæring av bryllupskake og brudevals.

Seks måneders planlegging
De direktesendte bildene fra byen produseres av NRK i samarbeid med TV2 og blir også sendt av en rekke utenlandske tv-stasjoner over hele verden. En prosjektgruppe bestående av fem medarbeidere fra NRK og en fra TV2 har arbeidet i et halvt år med planleggingen av denne gigantproduksjonen, der nærmere 70 kameraer og 270 fagfolk er involvert.

I studio på Marienlyst sørger Skavlan & co for NRKs egen innramming av den internasjonale sendingen, blant annet gjennom reportasjer og gjester som vil fylle ut bildet av det som skjer underveis.

En hovedgjest er Magne Hagen, som var kabinettsekretær ved Det Kongelige Slott gjennom 20 år fram til i fjor. Han er en selvskreven gjest til bryllupsmiddagen på Slottet, men har gitt avkall på å være til stede i kirken for å delta i NRKs studio der han også sitter under sendingen på fredag kveld.

Vi får også møte en rekke andre gjester med ulik spesialkunnskap om de kongelige, og det blir innslag med slektninger av brudeparet på begge sider.

Foran Slottsparken og Domkirken og på Karl Johan har NRK flere nyhetsteam som bidrar med stemningsrapporter og intervjuer underveis. Reportere er Jon Gelius, Atle Bjurstrøm, Gunhild Viken, Sølve Stang og Kjetil Johnsen.

Det skal også bli direktesendte rapporter fra bryllupsfeiringen i andre byer i landet, blant annet fra Kristiansand.

Programmet time for time
Pr. 14. august er NRKs tidsplan for bryllupssendingen som følger:

15:00 Studio
Programleder: Fredrik Skavlan
Kommentatorer: Anne Grosvold og Geir Helljesen.
Med bl.a. opptak fra brudeparets siste døgn, reportasjer og gjester.


Ca 16:25 Live fra bryllupet
16:25 Kortesjene starter fra Slottet
16:30-16:45 Kongefamilien kjører fra Slottet
17:00 Vielse i Oslo Domkirke
18:00 Brudeparet returnerer til Slottet
18:15 Brudeparet ankommer Slottet, etterfulgt av øvrige kortesjer
18:45 Brudeparet på slottsbalkongen


19:00 Dagsrevyen

19.30 Lotto-trekning

19:35 Studio og live fra Slottet / Oslo Militære Samfund
19:45 Receiving Line i Speilsalen
20:00 Prosesjon til spisesal, gjester til bords

20:15 Studio
Med høydepunkter, gjester og reportasjer

21:10 Live fra Slottet: Taler

21:30 Studio
Gjester og reportasjer

22:20 Live fra Slottet
22:20 Ankomst gjester fra parallellmiddagen i Oslo Militære Samfund; mottakelse i Speilsalen v. brudeparet og kongeparet
22:50 Gjester ut på balkongen/i vinduer/på Slottsplassen
23:00 Fyrverkeri fra Akershus havn
23:15 Oppskjæring av bryllupskake i Ballsalen
23:25 Brudevals

23:40 Kveldsnytt

Fram til klokken 18:00 går programmet i samsending med NRK2, der sendingen er tolket for døve.

En to timer lang redigert versjon av lørdagens sending blir sendt på NRK1 søndag 26. august kl 16:00.


Egenproduksjon fra Nyhetsdivisjonen
Regi nasjonal sending: Benedicte Styren
Hovedregi internasjonal sending: Trygve Sollien
Sendeleder nasjonal sending: Lene Einang Flach
Prosjektleder internasjonal sending: Odd Kaldefoss
Pressekontakt:Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99

Bilder
1., 2. og 3: Fredrik Skavlan, Anne Grosvold og Geir Helljesen skal lose seerne gjennom NRKs maratonsending fra kronprinsbryllupet. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)

4. og 5. NRKs seermagnet Fredrik Skavlan er programleder for bryllupssendingene. (Foto: Erlend Aas, Scanpix)

6. Magne Hagen, tidligere kabinettsekretær ved Det Kongelige Slott, er hovedgjest hos Fredrik Skavlan, Anne Grosvold og Geir Helljesen. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)

7. og 8. Magne Hagen, tidligere kabinettsekretær ved Det Kongelige Slott, er gjest hos Fredrik Skavlan både fredag og lørdag. Men under bryllupsmiddagen på Slottet lørdag kveld er han en selvskreven gjest. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)

9. Anne Grosvold kommenterer bryllupssendingene. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)

10. Geir Helljesen kommenterer bryllupssendingene. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)