Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. september 2002 kl 20.45 Historiske henrykkelser: Svartedauen

Møte med den grusomme Pesta

Henry Notaker i møte med
Henry Notaker i møte med "Pesta" (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Hva var Svartedauen? Hvordan kom den hit? Hvordan spredte den seg? Hvem rammet den? Det er slike spørsmål Henry Notaker stiller i det andre programmet ”Historiske Henrykkelser”, der han også kommer på farlig nært hold av den grusomme ”Pesta”.

Bare ordet Svartedauen er nok til å gi frysninger på ryggen. En stor del av landets befolkning ble utslettet, hele bygdesamfunn fraflyttet og slekter utryddet. I århundrene etter Svartedauen, da pest og plage fortsatt var en nokså vanlig foreteelse, levde minnene videre i folks sinn om den aller største av alle pester, den store mannedauden på midten av 1300-tallet. Gjennom flere generasjoner ble disse minnene til sagn og historier som ikke bare ville beskrive hva som skjedde, men som også prøvde å forklare det.

Om serien
”Historiske Henrykkelser” er en serie om menneskeskjebner og begivenheter i norsk historie. Vi møter en kjent skikkelse som Marcus Thrane, berømtheter som oppfinneren Christian Olsen og barnebokforfatteren Aagot Selmer, og vi får høre om utvandringen fra Sørvestlandet til Holland på 1600-tallet, en begivenhet som norske historikere de senere årene har gravd fram fra glemselen.

Serien er personlig fargede fortellinger om norsk historie, uhøytidelig og humoristisk til tider, med mange bilder og dramatiseringer, men bygd på seriøs historisk forskning, formidlet i møte med flere av våre fremste historikere.

Egenprodusert dokumentar fra NRKs Kulturavdeling
Programleder Henry Notaker
Regi: Truels Zeiner-Henriksen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83