Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. september 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Brennpunkt: SAS' svarte boks

SAS´ svarte boks

På slutten av 90-tallet eksploderte antall alvorlige hendelser og havarier der fly fra SAS var involvert. En av dem som reagerte sterkest på utviklingen, var SAS’ mangeårige flygersjef, Johan Juhlin. Men Juhlins skarpe advarsler til SAS-styret var uvelkommen informasjon. I stedet for å iverksette umiddelbare tiltak for å bedre flysikkerheten, valgte SAS-styret å overse den erfarne flygersjefens opplysninger.

Sikkerhet har vært et av områdene SAS har profilert seg sterkest på. Men allerede tidlig på 80-tallet fikk SAS sterk kritikk fra de skandinaviske luftfartsmyndighetene for sviktende flysikkerhet. I et dokument som blir presentert i kveldens Brennpunkt hevder luftfartsmyndighetene at SAS’ sterke satsing på punktlighet hadde store konsekvenser for flysikkerheten.

Det var de samme tendensene Johan Juhlin så da han i november 1999 skrev et brev til SAS-styret som må ha fått det til å gå kaldt ned gjennom ryggen på styremedlemmene.

I brevet pekte Juhlin på en lang rekke alvorlige hendelser i SAS som viste at flysikkerheten lå langt under akseptabelt nivå. Til tross for at styremedlemmene ble gjort personlig oppmerksomme på forholdene, ble ingen opprydding satt i verk. I stedet ble situasjonen forsøkt skjønnmalt, senest i et børsprospekt som SAS presenterte for offentligheten for bare få måneder siden.

Det er den danske undersøkende dokukumentar-redaksjonen ”Rapporten” som har produsert ”SAS svarte boks”. I programmet får vi også møt flykaptein Stefan Rasmussen - mannen som førte SAS-flyet som måtte nødlande ved Arlanda flyplass i 1991. Denne hendelsen er et av de mest alvorlige havariene i SAS historie. Rasmussen forteller for første gang den oppsiktsvekkende historien bak havariet.

NRK Fakta
Innkjøpt dokumentar
Redaktør: Vibeke Haug
Pressekontakt: Magne Hansen, 23 04 90 00