Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 23. juli 2004 kl 23.15 Detektimen: Kalde spor

Feil mann dømt?

Sjefsetterforsker Boyd  (Trevor Eve, i midten) havner i sentrum for gruppens egen etterforskning når han ikke klarer å skille mellom personlige traumer og profesjonell tilnærming. Det går på rettssikkerheten løs. (Foto: BBC)
Sjefsetterforsker Boyd (Trevor Eve, i midten) havner i sentrum for gruppens egen etterforskning når han ikke klarer å skille mellom personlige traumer og profesjonell tilnærming. Det går på rettssikkerheten løs. (Foto: BBC)
Et grusomt massedrap ender med 15 omkomne, hvorav én av dem var politimann og venn av Boyd. En mann ble senere dømt for drapet. Han har hele tiden hevdet seg uskyldig, og når etterforskningen gjenopptas, strever Boyd med å opprettholde sin objektivitet.

Carl Mackenzie ble funnet med drapsvåpenet i hånden. En politikvinne skjøt ham, men Mackenzie overlevde. Til tross for de sterke indisiene mot Mackenzie har han aldri innrømmet skyld. Han påstår at han ble kidnappet og lurt av den egentlige drapsmannen, som tidligere samme dag hadde myrdet foreldrene hans.

Det er en utrolig historie, og det er forståelig hvorfor Boyd nærer liten tillit til Mackenzies forklaring. Men det er også en annen grunn til at det er med blandede følelser Boyd gjenopptar etterforskningen:

Venn ble offer
Årsaken er at det vil bli en stor personlig påkjenning for Boyd, siden politimannen Nick Patterson, som ble drept under aksjonen mot morderen, var en av Boyds nærmeste venner og kolleger. For Boyd gjør det ekstra vondt dersom politiet ikke har lykkes i å gripe rett person.

Boyds kolleger reagerer på hans motvilje mot å etterforske saken, og de blir ytterligere bekymret for rettssikkerheten når det går opp for dem at han holder tilbake opplysninger som kan hjelpe dem videre. Det blir derfor en balansegang mellom å gjøre en skikkelig politijobb og å ta hensyn til sin nærmeste sjefs personlige kvaler.

Om serien
Det er britisk kvalitetskrim som blir Detektimen utover sommeren. "Waking the Dead", som serien heter på originalspråket, har slått stort an i hjemlandet, med seertall på opptil åtte millioner. Serien ble nominert til Emmy i 2003, og BBC har bestemt seg for å lage flere sesonger av denne nyskapende serien. Trevor Eve, for tiden aktuell som Velior i storfilmen Troya, spiller Peter Boyd, leder for en spesialgruppe innen politiet. Gruppen jobber med saker der tekniske fremskritt eller nye opplysninger gjør at etterforskning kan gjenopptas. Foruten Boyd består den nøye sammensatte gruppen av fire medlemmer med hver sin kompetanse. Etterforskningen fører ofte til at tilsynelatende oppklarte saker tar overraskende vendinger. Men det betyr også at de står overfor nye utfordringer og nye farer når den skyldige fremdeles går løs…


Innkjøpt kriminalserie fra BBC.
Produksjonsår: 2002
Originaltittel: Waking the Dead: Multistorey
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79),

I de viktigste rollene:
Trevor Eve (Peter Boyd), Sue Johnston (Dr. Grace Foley), Holly Aird (Dr. Frankie Wharton), Claire Goose (Mel Silver), Wil Johnson (Spencer Jordan), Sean Pertwee (Carl Mackenzie), Lara Cazalet (Fiona Mackenzie), Saskia Wickham (Sally Patterson), Robert Pugh (Robert Cross), Jason Hughes (Andrew Cross), Kim Vithana (Beth Downing), Guy Henry (Guy Reynolds), Shirley Anne Field (Anne Reynolds), Brendan Coyle (Martin Corgan), Clarke Peters (Howard Borstin).