Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. juli 2003 kl 19.30 Vi på Langedrag

Kalving med dramatikk

Lite aner Sigrid og Svanhild at det skal bli en dramatisk natt i fjøset (Foto: Arne Nævra)
Lite aner Sigrid og Svanhild at det skal bli en dramatisk natt i fjøset (Foto: Arne Nævra)
Når stall- og fjøsjentene Sigrid og Svanhild skjønner at telemarkskua kommer til å kalve i løpet av natten, vil de gjerne være til stede hele tiden. De aner at kalvingen kan bli vanskelig.

De har nemlig hørt at telemarkskuene har hatt tunge fødsler, særlig som kviger. Etter som timene går, blir jentene mer og mer nervøse for at kalven ligger feil veg.

Før på dagen har ungdommene tatt et vinterbad i Tunhovdfjorden. Målet er å gjøre dette jevnlig framover, og de skal avslutte med et julebad i et råk i isen.

Sjarmører i hvitt
Fjellrevene på Langedrag er godt forberedt når vinteren setter inn. De har fått kritthvit, tykk
vinterpels, og de klarer seg bra utendørs selv om temperaturen synker til 30 minusgrader.

Men næringsrik mat er viktig, og nå får de også et overraskende tilskudd i matvegen. Hildegunn og de andre jentene på hybelbygget fanger nemlig mus som har gjort storinnrykk i høst, og alle havner i "musebøtta" som er beregnet på sjarmørene i hvitt.

Om serien
I sommer byr NRK1 på et gjensyn med den populære familieserien som tar oss med til Langedrag naturpark og leirskole øverst i Numedal. I hele 26 episoder følger vi mennesker og dyr gjennom små og store begivenheter på den unike fjellgården.

Tusen meter over havet, med utsikt over fjorder og fjell mellom Hallingdal og Numedal, ligger Langedrag naturpark. Dette fristedet for barn og dyr ble etablert av ekteparet Eva og Edvin Thorson i 1980. Stedet er en populær arbeidsplass for mennesker med en glødende interesse for dyr. Foruten en mengde husdyr, finnes her også ville dyr som ulv og gaupe.

I serien møter vi gründerne Eva og Edvin Thorson, deres datter Tuva som er dyreansvarlig på Langedrag, og hennes unge døtre Marie og Torun. Også ansatte og praktikanter gir oss det rette inntrykket av hvordan tiilværelsen arter seg i naturparken.

Vi er med på følling og lamming, opplever små gaupeunger som ser dagens lys, men også at dyr blir syke, skadet eller dør.


Dokumentarserie i 26 episoder
Regi og foto: Arne Nævra
Foto og redigering: Stein Hage
Musikk: Sigmund Groven
NRK-koordinator: Chris Foss
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53
LENKER
  • Langedrag naturpark 
  • Vi på Langedrag 
  • Mer om serien 
  • Naturbilder