Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 7. april 2004 kl 20.50 Presidenten

Ny sesong for "Presidenten"

President Bartlet og hans stab får et ordentlig skudd for baugen. (Foto: Warner Bros.)
President Bartlet og hans stab får et ordentlig skudd for baugen. (Foto: Warner Bros.)
"Presidenten" med Martin Sheen i rollen som USAs leder Joshia Bartlet, ruller og går hver uke over norske skjermer. I kveld starter sesong fem.

Forrige sesong endte med en såkalt "cliff hanger", og når femte sesong av den amerikanske serien begynner, har terrorister som antas å komme fra Midtøsten-landet Qumar, kidnappet presidentens datter Zoey.

Avgir presidentmakt
Samtidig har gnisninger mellom visepresidenten og president Bartlet ført til at landet i øyeblikket står uten visepresident. Zoey Bartlet er kidnappet, og faren må kaste inn håndkledet. Han gir presidentmakten videre, slik grunnloven foreskriver, til speakeren i Representantenes hus.

Det republikanske parti har speakeren i inneværende periode, og det er en utslått Bartlet som for en tid må gi roret til republikaneren Glenallen Walken.

Terroristenes krav
I et brev forlanger terroristene som har kidnappet presidentens datter, at tre terrorister i Pakistan løslates og at USA trekker ut sine styrker fra dette området.

Glenallen Walken er kjent for sitt krigshissende gemytt, noe som får presidentens familie og kretsen rundt til å gå på tå hev.

I timene før Walken skal holde sin første pressekonferanse hjelper kommunikasjonsdirektør Toby til med å skrive manus for ham – ett i tilfelle Zoey lever, ett i tilfelle terroristene har gjort alvor av å ta livet av henne.

Gjensyn med "På jobb i Det hvite hus"
I hvilken grad kan livet i Det hvite hus slik vi ser det i serien, sies å ligge opp til virkeligheten? Det får vi svar på i timen før ukens sesongstart. Da sendes nemlig reprisen av dokumentaren "På jobb i Det hvite hus" på NRK2.

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Serien går i reprise på NRK1 tirsdager.

Amerikansk dramaserie av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 5), i kveld: "7A WF 83429"
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill og Bradley Whitford
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • Warner Bros'  
  • NBCs nettsider