Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 19. januar 2002 kl 21.50 Presidenten

Kruttsterk rapport

PR-sjefen Mandy (Moira Kelly) skrev i sin tid et sviende kritisk notat om presidenten og hans stab. Nå dukker notatet høyst ubeleilig opp igjen.
PR-sjefen Mandy (Moira Kelly) skrev i sin tid et sviende kritisk notat om presidenten og hans stab. Nå dukker notatet høyst ubeleilig opp igjen.
President Bartlet sliter med fallende meningsmålinger, og landets styre har lav tillit i befolkningen. I kveldens episode dukker det opp en udetonert bombe i form av et politisk notat som kan gjøre vondt verre for presidenten og hans stab.

Før Mandy ble tilsatt som PR-sjef for presidenten, jobbet hun for en annen presidentkandidat. Den gang skrev hun et notat som gav en flengende kritisk analyse av president Bartlet og hans administrasjon, som hun beskrev som viljeløse og udugelige. I notatet la hun også opp en strategi for hvordan Bartlet skulle beseires i den neste nominasjonskampen.

Nå har en journalist fått tak i notatet, og pressetalskvinne C.J. må fortvilet konstatere at hun ikke har noen mulighet til å hindre ham i å publisere det.

Stabssjef Leo bestemmer seg for at det er på tide å legge om kursen og forandre presidentens politiske strategi. Han må slutte å snu kappen etter vinden og kjempe for de sakene han virkelig tror på. "La Bartlet være Bartlet" lyder det nye, interne slagordet.

Samtidig har Sam og Toby et møte med militære offiserer og to kongressmedlemmer vedrørende en ømtålig sak - militærets syn på homoseksuelle. Dette er et tema de ønsker større åpenhet rundt, og de vil få en slutt på at homofile blir kastet ut av det militære.

Om serien
"Presidenten" (The West Wing) vant hele ni priser under Emmy-utdelingen i september 2000 og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie. Serien hadde premiere i USA høsten 1999 og er blitt en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet. Sesongstarten høst 1999 ble fulgt av hele 38 millioner seere og var det mest sette programmet denne uken over hele USA.

I "Presidenten" følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er presidentens nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Han har ingen overdreven respekt for presidenten, men forsvarer ham i utad i ett og alt.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford), en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid skaper han ofte høye bølger med sine sterke meninger.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun arbeider for kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff), som er en uformell fyr med en kynisk sans for humor.

Sam Seaborn (Rob Lowe), Tobys nestkommanderende, har to interesser: Politikk og kvinner. Han utformer med letthet engasjerte erklæringer og taler for presidenten, men detaljene er ikke hans sterke side.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er presidentens markedssjef. Hun er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun og Josh har tidligere hatt et forhold.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilde
PR-sjefen Mandy (Moira Kelly) skrev i sin tid et sviende kritisk notat om presidenten og hans stab. Nå dukker notatet høyst ubeleilig opp igjen.