Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. mars 2005 kl 23.25 Utsyn: Shalom Abu Bassem

Jøde og araber i sameksistens

Araber og jøde i fordragelighet på Haladiya street i Jerusalems gamleby. (Foto: M.N. Biblical Production)
Araber og jøde i fordragelighet på Haladiya street i Jerusalems gamleby. (Foto: M.N. Biblical Production)
En israelsk dokumentar skildrer livet i Haladiya street i Jerusalems gamleby gjennom nærmere 20 år. Her har araber og jøde levd som naboer gjennom mer enn hundre år.

Haladiya street i Jerusalem er et fenomen. Det er en gate med mange små forgreninger og smug, en gate med en lang historie. Med mye konflikt og aggresjon, hat og drap.

Haladiya street har røtter som løper over hundre år bakover i jødisk historie. En gate hvor jøde og araber først eksisterte side ved side, for så å skille lag, men i det siste har begynt å danne naboskap igjen.

Abu og Danny
Spørsmålsstillingen i dokumentaren er i hvilken grad det er mulig for to familiefedre, en araber og en jøde og deres familier, å leve sammen i en gate med en blodig historie. De to mennenes utgangspunkt er innflytterens – Danny Ruben fra New York, amerikansk jøde – og den innfødtes – Abu Bassem, arabisk handelsmann.

Kan de leve med hverandre i fordragelighet, på tross av alt? Filmen følger Abu og Danny gjennom et tidsløp på over 17 år – i tro, tvil og håp.

Den nære smerte
På Haladyia street ligger arabiske handelsboder og jødiske talmud-skoler side om side. Der passerer de muslimske kvinnene i sine røde plagg de jødiske studentene på vei til bønn. Der leker barna sammen i de trange smugene. Men smerten er aldri langt unna.

Israelsk dokumentar (2004)
Originaltittel: Shalom Abu Bassam
Produsert av: M.N. Biblical Production
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57