Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. juli 2009 kl 20.25 Kjære dagbok 1972

Et nytt liv i nord

Harald Forodd og familien startet et nytt liv på Finnmarksvidda. (Foto: Privat)
Harald Forodd og familien startet et nytt liv på Finnmarksvidda. (Foto: Privat)
Dagbøkene til en ung, glødende EEC-motstander nordpå og en aldrende enke i Vestfold er innfallsvinkelen til året 1972 i serien "Kjære dagbok".

I 1972 skal det holdes folkeavstemning om norsk medlemskap i EEC. Harald Forodden er ingeniør og flytter fra Singsås i Sør-Trøndelag til Øst-Finnmark sammen med kona og to små barn. Her skal han være med på utbyggingen av Adamselv kraftanlegg. Mye her oppe er nytt for den lille familien, men de gleder seg til eventyret i nord.

Harald bestemmer seg for å skrive dagbok, og han kaller boka "De lykkelige årene". Og slik blir det, stort sett. Han er levende opptatt av familien og jobben, han elsker villmarken og er en pasjonert fisker og jeger. I det ødslige landskapet i nord finner han fred og harmoni.

"Råtne djevler"
Men selv på Finnmarksvidda trenger verden seg på. Harald er ivrig opptatt av alt som rører seg både i Norge og utenfor landets grenser. Mest opptatt er han av EEC-striden. Der har han beina fast plantet i bakken på nei-siden. Det er ganske så saftige uttrykk han bruker for å beskrive ja-sidens politikere: "…noen udugelige egoistiske, råtne djevler av noen politikere" som han ønsker "rett til helvete".

Men man skal ikke glemme at dagboka i utgangspunktet var ment kun for ham selv og kanskje hans nærmeste. At den noen gang skulle havne på NRKs skjermer, var selvsagt utenkelig.

- Mye av det jeg skrev den gangen, var ren avreagering – det var mange som reagerte på sterkere måter enn dette der oppe, sier han nå. Han angrer ikke på innholdet, men ville kanskje valgt en annen form i dag. Men for lytteren er dagboken hans befriende frisk og rett fra levra.

Nære ting
Over to hundre mil lenger sør i landet, i Sande i Vestfold, sitter Hulda Haslestad alene igjen etter at mannen Otto døde i 1969. Hun er opptatt av hagen sin, familien og de nære ting. Hun er en aktiv og energisk dame, selv om hun begynner å trekke på åra og ryggen plager henne en del.

Sammen utgjør disse to, 24-åringen Harald og snart 70 år gamle Hulda, to motpoler som sammen gir rom for refleksjoner, reaksjoner og levende minner fra året 1972.

Om serien
"Kjære dagbok" er en serie der Perspektiv-redaksjonen i NRK Fakta har fått tilgang på dagbøker fra publikum.

Hvert program tar for seg et bestemt årstall, fra 60-tallet til 1998, der det skjedde en begivenhet av spesiell historisk betydning. Med utgangspunkt i dagbøkene veves store og små opptrinn i personenes private liv sammen med begivenheter i Norge og resten verden.

Det blir også nostalgiske gjensyn med utgåtte trender og tidløse menneskelige dilemmaer. NRKs fantastiske arkiv brukes for å skape tidsbilder utenom det vanlige.

Handlingen i hver episode strekker seg over eksakt ett år, fra nyttårstalen 1. januar til rakettene igjen smeller ved nok et årsskifte.

Sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Fakta, Perspektiv-redaksjonen
Hovedproducer program 3: Edvard Hambro
Prosjektleder "Kjære dagbok": Harald Reitan
Kontaktperson Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900