Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. oktober 2002 kl 22.00 Dok1: Brussel - ikke bare EU

Brussel i Europas hjerte

Midt i smørøyet: Grand Place er et samlingspunkt i hjertet av Brussel
Midt i smørøyet: Grand Place er et samlingspunkt i hjertet av Brussel
De fleste av oss forbinder Brussel med grå menn i dress, men ifølge NRKs korrespondent Arnt Stefansen er byen langt mer spennende enn sitt rykte. I dokumentaren ”Brussel – ikke bare EU?” tar han et oppgjør med myten om at EU-hovedstaden er en kjedelig kontorby, og avslører hvorfor Manneken Pis er en av verdens mest populære statuer.

Typisk for Brussel er blant annet de feiende flotte opptogene og paradene som byens folk elsker. Og vi får oppleve det mest berømte av dem alle - Ommegang – en middelalderparade som går for å være den flotteste i sitt slag i Europa.

Brussels ”storstue”, Grand Place, har selvfølgelig en sentral plass i programmet, med det praktfulle Rådhuset, et av verdens fineste gotiske byggverk. Grand Place er byens hjerte, men det er et helt annet sted byen har sitt opprinnelige utspring. Stedet heter Place St.Gery, og under besøket der får vi vite hvordan Brussel fikk sitt navn.

De færreste vet at EU-hovedstaden har et av Europas mest spennende operahus, med en helt enestående historie. Det var nemlig under en operaforestilling gnisten ble tent da belgierne gjorde opprør mot nederlandske myndigheter og skapte staten Belgia i 1831.

Og sist men ikke minst – eller kanskje nettopp det: Den lille statuen av Manneken Pis er og blir Belgias nasjonalsymbol, og for turister fra hele verden hører det med til Brussel-besøket å ta den 53 centimeter høye bronsestatuen i øyensyn . Men knapt noen av de besøkende forstår hvorfor den lille statuen er så populær. Det får du vite i NRK-dokumentaret ”Brussel – ikke bare EU”?

Egenproduksjon NRK ved Arnt Stefansen
Kontaktperson i programinnkjøp: Gunilla Gaarder 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41,