Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 19. desember 2011 kl 22.10 Farvel, kamerater

Sammenbrudd (1990 – 1991)


I denne siste episoden av "Farvel, kamerater! " skildres årene 1990 og 1991 og sammenbruddet som fulgte de turbulente årene.

Supermakten har frigitt koloniene sine, men opprøret stilner likevel ikke ved Sovjets grenser. Samtidig som den glitrende reformatoren Gorbatsjov blir hyllet i vesten, fortsetter problemene å tårne seg opp på hjemmebane. Gorbatsjovs’ gamle motstander Boris Jeltsin gjør comeback på den politiske scenen, og i august ’91 overtar han ledelsen over supermakten.

I desember ’91 tar vi farvel med både Sovjetunionen som stat og Gorbatsjov selv. En epoke er over og fremtiden er nå i Boris Jeltsins’ trygge hender. Hvordan vil fremtiden bli?

Om serien
"Farvel, kamerater" er en innovativ dokumentarserie som skildrer nedtellingen til Sovjetunionens fall og den sosialistiske utopien som unionen var basert på. Vi får høre kjente og ukjente mennesker fortelle, mennesker som på forskjellige måter deltok i denne langsomme, men eksplosive erosjonen som absolutt ingen kunne gjette utfallet på.

Serien beskriver videre dynamikken mellom Sovjetunionen og dens vasallstater i perioden 1975-1991. "Farvel, kamerater" er filmet i tolv forskjellige land som alle var tilknyttet Sovjetunionen.


Europeisk dokumentarserie fra 2011
Originaltittel: Farewell Comerades!
Produsenter: Artline films, Gebrueder beetz filmproduktion
Medprodusenter: Piraya Film (Norge), ARTE Deutschland, ARTE G.E.I.E., ARTE France, ZDF, Eureka Media (Polen), Havas Films (Ungarn), HiFilm (Romania), Hyper Market Film (Den tsjekkiske republikk), Trigon Production (Slovakia).
Regi: Andrei Nekrasov
Pressekontakt : Sarah Jordanson Fauske , tlf: 415 06 747/ 23044064
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900