Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. november 2008 kl 23.15 Lydverket

Grace Jones er tilbake!

Lydverket: Grace Jones har laget sitt første studioalbum på nesten 20 år. (Foto: VME)
Lydverket: Grace Jones har laget sitt første studioalbum på nesten 20 år. (Foto: VME)
I tillegg til 80-tallets mest skremmende kvinnes comeback, kan Lydverket melde at
funken endelig er funky igjen. Lydverket ser også på hvilke utfordringer som melder seg for elektronikaheltene når de blir ordentlig populære.


Grace Jones var den fryktinngytende, androgyne og manne-etende kvinnen på 80-tallet som skremte vettet av oss alle. Supermodell, Bond-jente og trendsettende musiker - ja Grace Jones hadde det meste. Men så, trakk hun seg plutselig tilbake, og det skulle ta 19 år før vi hørte fra henne igjen. Med hjelp fra produsentstorheter som Brian Eno og Sly and Robbie, har Grace Jones laget sitt første studioalbum på nesten 20 år. Platen har allerede fått fantastiske anmeldelser i britisk presse, og Lydverket har som eneste norske medium møtt popikonet Grace Jones!

For populære?
2008 har igjen stått i elektronikaens tegn. Klubber over hele verden fylles til randen av fans, og norske artister som Lindstrøm og DiskJokke er blant sjangerens aller største internasjonale stjerner. Men populariteten krever også at musikken fremføres på stadig større arenaer, og utfordringen melder seg: Hvordan overføre musikk som er laget på en enkel laptop til en konsertscene? I tillegg til Lindstrøm og DiskJokke har Lydverket også møtt franske Krazy Baldhead.

Funky funk
Funken startet som noe av det kuleste man kunne spille på 60- og 70-tallet, men på 80-tallet kom den hvite mannen med sine høye bassgitater og synthesizere og vannet ut hele sjangeren. Nå har tre grupper fra så ulike steder som Brooklyn, Brighton og Helsinki satt seg som mål å gjenreise funkens stolthet. Med sine referanser fra funkens fødsel på 60-tallet, er Sharon Jones & The Dap-Kings, Baby Charles og Nicole Willis & the Soul Investigators i ferd med å endre en hel sjangers status.

Ingen solgte flere plater i Storbritannia enn Snow Patrol, da de slapp sitt forrige album i 2006. Bandet fra Nord-Irland har turnert Europas stadioner med U2, men da de besøkte Lydverket nylig var det helt andre rammer for opptreden deres.

Om Lydverket
Lydverket er inne i sitt syvende år som NRKs musikkjournalistiske flaggskip. Ny programleder for sesongen er Ingerid Stenvold.

Lydverket er også et radioprogram, og kan høres på NRKP3 mandag-onsdag 18:00-20:00. Programleder er Ruben Gran.

Egenprodusert musikkmagasin (2008)
Programleder: Ingerid Stenvold
Kontakt redaksjonen: Vivi Stenberg, vaktsjef: 23 04 84 21 vivi.stenberg@nrk.no
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18/918 44 239
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no