Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 23. april 2003 kl 21.00 Niern: Rosewood brenner

Ukjent historie om rystende rasisme

Jon Voight som den pengegriske og utro John Wright, som til slutt velger riktig side (Foto: Warner Bros. International)
Jon Voight som den pengegriske og utro John Wright, som til slutt velger riktig side (Foto: Warner Bros. International)
Regissør John Singletons mektige, episke film presenterer ikke noe "behagelig" syn på begivenhetene rundt denne stygge, ukjente siden fra amerikansk historie.
Fortellingen kan dokumenteres i en rapport utgitt av myndighetene i Florida, hvor hendelsen fant sted, i 1994.


Rosewood hadde en middelklasse-befolkning av rolige afro-amerikanere. De fleste av dem eide eget land, og var dermed bedre stilt enn den fargede befolkningen generelt. På nyttårsdagen 1923 kom en horde hvite fra nabokommunen, og meide afro-amerikanerne ned for fote.

Lynsjet
Basert på en, antakelig falsk, anklage fra en hvit kvinne mot en "svart" fremmed mann, ble mange av Rosewoods menn jaktet på og lynsjet, brent eller skutt. Resten av byens innbyggere flyktet inn i sumpene, og mange kom aldri tilbake.

På den tiden ble det sagt offisielt at mellom to og seks av den svarte befolkningen ble drept. Etterpå ble det aldri snakket om denne hendelsen, ikke før en journalist tilfeldigvis kom borti saken i 1983, og begynte sine undersøkelser. Intervjuer med overlevende viste at de tidligere rapportene tok feil. I virkeligheten ble mellom 70 og 250 mennesker drept i Rosewood i løpet av fire dager.

Filmen er en historie om misunnelse, grådighet og begjær, om den totale sinnssyke psykologien hos mobben, men også om vanlige folks mot og anstendighet i møte med en utrolig grusom ondskap.

Den fargede befolkningens mot er åpenbar, noen få hvite er litt motvillige, men til slutt forstår de at de ikke kan leve med seg selv hvis de ikke hjelper en kvinne og hennes barn å flykte.

Hovedaktørene
De mest markante fargede heltene er Sylvester (Don Cheadle), musikklærer og den best utdannete mannen i byen, og Mann (Ving Rhames), en fremmed til hest med en samsonsk styrke som står midt mellom hvitt hat og svart motstand.

Den pengegriske og utro kolonialhandleren John Wright (Jon Voight), en av de få hvite innbyggerne i Rosewood, spiller også en nøkkelrolle på innbyggernes side, men først må han ta et oppgjør med egen rasisme og gjøre et vanskelig personlig valg.


Amerikansk spillefilm fra 1997
Originaltittel "Rosewood"
Regi John Singleton
I rollene Jon Voight, Ving Rhames, Don Cheadle, Bruce McGill og Loren Dean
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83