Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. oktober 2005 kl 22.30 Migrapolis: Til døden skiller oss ad

Ekteskap er et vanskelig skap…

Skuespilleren Anne Krigsvoll har vært gift og skilt fire ganger, men tror fortsatt på kjærligheten. (Foto: NRK)
Skuespilleren Anne Krigsvoll har vært gift og skilt fire ganger, men tror fortsatt på kjærligheten. (Foto: NRK)
Å leve sammen med en partner er ikke enkelt, det viser alle statistikker. Enda mer komplisert blir det når det er to kvinner som bor under samme tak. Migrapolis har møtt det lesbiske paret Hilde Berglund og Kjersti Dyrhaug. Vi får også møte skuespilleren Anne Krigsvoll, som har vært gift og skilt fire ganger.

Lesbiske kvinner skiller seg oftere enn homofile menn. Hilde Berglund og Kjersti Dyrhaug synes ikke det er så rart. De tror det som regel er kvinnene som tar initiativet til å gå ut av et forhold. – Kvinner er ofte modigere enn menn, sier Hilde. – Ja, og så er lesbiske så utrolig mye sammen, og alt skal gå så fort. Etter bare en liten stund er vi jo klare for å bli samboere. Det kan kanskje bli for intenst, sier Kjersti.

På leting – igjen
Skuespilleren Anne Krigsvoll har vært gift og skilt fire ganger. Hun har en usvikelig tro på kjærligheten, og behov for å fortelle omverdenen om det når hun er forelsket. – Ekteskapene er kanskje uttrykk for et behov for ha et rituale, hvor man viser omgivelsene at dette er den store kjærligheten. Av ulike grunner har imidlertid forholdene mine sviktet. Enten har det ikke vært noe mer å si til hverandre, eller så er det kanskje andre personer som har kommet inn i bildet.

De siste årene har Anne vært singel, og inntil videre har hun funnet seg en slags bror i kameraten Torgeir Wirkestad. – Det er mer forpliktende og uforpliktende på en og samme tid. Det gir en større frihet, men samtidig krever et vennskap mer på andre områder, forteller Torgeir.

Mistet familien
Pakistanske kvinner som skiller seg, forlater ikke bare mannen, men ofte et helt miljø. "Maria" ble isolert fra sin familie da hun tok skrittet ut av ekteskapet, men hun angrer ikke.
- Nei, det gjør jeg ikke, selv om det har kostet meg mye. Nå har jeg og sønnen min det bra, og jeg er stolt over å ha fullført en universitetsutdannelse i denne perioden, sier hun.

Pakistansk kvinneforening jobber for at kvinner som havner i slike situasjoner skal ha et sted å komme til. De arrangerer blant annet treff for kvinnene. – Bakgrunnen for disse samlingene er nettopp at mange fraskilte ikke har noe sted å gå, forteller Tahira Iqbal fra foreningen.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen, Program riks
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78