Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. august 2009 kl 22.15 Dokusommer: Presidenten fra Bastøy fengsel

Fra norsk fengsel til Kenyas parlament

Peter O. Ranginya forlot en fengselscelle i Norge og ble valgt inn i Kenyas Parlament.
Peter O. Ranginya forlot en fengselscelle i Norge og ble valgt inn i Kenyas Parlament.
Kveldens dokumentar følger norsk-kenyaneren Peter O. Ranginya fra et norsk fengsel, gjennom en intens valgkampinnspurt og helt inn i Kenyas parlament.

Mange vil huske de voldsomme opptøyene i Kenya i forbindelse med fjorårets valg i det hardt prøvede landet. To år før dette satt norsk-kenyaneren Peter O. Ranginya i fengsel på Bastøya i Oslofjorden, dømt for underslag.

I fengslet fikk han kallenavnet "presidenten", fordi han planla å stille som kandidat i parlamentsvalget i sitt fødeland. Hvordan det gikk, kan du se i Cathrine Røhder Tvedts dokumentar om Ranginyas valgferd.

Vil ikke kjøpe stemmer
I fengslet innvier Peter cellekameraten Wolf i planene sine: Han akter å stille som kandidat i valget. Men han vil ikke bestikke én eneste velger i Kenya, han vil kjempe for demokrati og mot korrupsjon. Han sier: - Det handler ikke bare om å bli valgt inn i parlamentet, det handler også om hvordan du får folk til å velge deg.

For Peter mener at i en demokratisk valgkamp skal det handle om politiske programmer, og ikke om hvem som deler ut de største bestikkelsene til kjøp av stemmer. Wolf, den tyske cellekameraten til Peter, bestemmer seg for å bli med til Kenya og hjelpe ham i valgkampen.

- Feiltrinn
Det er et paradoks at utgangspunktet for Peters valgkampanje er et opphold i et norsk fengsel. Her sonet han en dom for underslag i Utlendingsdirektoratet. Peter innrømmer at det var et feiltrinn, men sier at han gjorde det for å hjelpe demokratibevegelsen i fødelandet Kenya.

Sendt tidligere.

Norsk dokumentar (2007)
Originaltittel: Presidenten fra Bastøy fengsel
Produsert av: Medieoperatørene AS
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900