Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 19. juli 2003 kl 21.05 Niern: Etter ordre

Prisbelønt drama fra virkeligheten

I Canada i 1970 ble 450 vanlige borgere arrestert uten lov og dom. Bevoktet av bevæpnet personell ble de internert uten noen forklaring.
I Canada i 1970 ble 450 vanlige borgere arrestert uten lov og dom. Bevoktet av bevæpnet personell ble de internert uten noen forklaring. "Etter ordre" forteller deres historie. (Foto:Les Productions Prisma)
I 1970 skjedde det noe oppsiktsvekkende i demokratiet Canada. Da Frigjøringsfronten i Quebec tok gisler i Montreal, svarte den kanadiske regjeringen med en krigstiltakslov som ga politi og myndigheter uinnskrenket makt. 450 vanlige borgere ble arrestert. Kveldens film forteller deres historie.

Det var under dekke av å beskytte samfunnet mot ytterligere terror, at disse menneskene ble pågrepet - helt uten noen form for forklaring. Filmen "Etter ordre" er basert på uttalelser fra 50 av de 450, og vi blir kjent med fire familier som ble fratatt sine borgerrettigheter.

Fire familier
Marie og Clermont Boudreau (Hélene Loiselle og Jean Lapointe) er et helt vanlig middelaldrende ektepar, opprinnelig fra landet, men bor nå i et arbeiderstrøk. Clermont arbeider på en tekstilfabrikk, hvor han er tillitsvalgt for sin seksjon. Marie er husmor.

Dr. Jean-Marie Beauchemin (Guy Presvost) driver en kommunal helseklinikk for folk med lav inntekt. Hans kone venter en baby. Claudette Dussault (Louise Forestier) er en 30 år gammel sosialarbeider som står for det hun tror på. Richard Lavoie (Claude Gauthier) er 28 år og arbeidsløs. Hans kone Ginette jobber nattskift som servitør, og han ser etter deres to små barn.

Fortvilelse og frykt
Etter at unntakslovene ble satt i kraft, ble hundreder av folk vekket midt på natten og brakt inn til forhør uten noen forklaring. Personer i alle aldre og fra alle samfunnsklasser ble arrestert. Alle får den samme "behandlingen": spørsmål, fotografering – først front, så profil – flere spørsmål og fingeravtrykk. Deretter må de bytte ut sine egne klær og eiendeler med fengselets uniform.

Fortvilelse, sult, isolasjon og frykt, og ingen kontakt med familie eller venner. Det er bare å vente, alltid vente. Dag for dag tar fengselsbetjentene seg mer og mer til rette, og de ydmykende opplevelsene setter sitt preg på de arresterte. Richard Lavoie blir tatt ut for å skytes, det får de ham i hvert fall til å tro. Og hvis fangene protesterer, må noen betale for det. En av dem blir brutalt slått, andre blir vekket midt på natten for å forhøres.

Etter hvert blir de løslatt, en etter en. De er aldri blitt tiltalt for noe som helst, de har aldri fått noen forklaring. De drar hjem, hjem til familien. Offisielt er de fri, men verken ydmykelsen eller raseriet blir noensinne visket bort.

"Etter ordre" ble belønnet med pris for beste regi under filmfestivalen i Cannes i 1975.

Kanadisk spillefilm fra 1974
Originaltittel: "Les Ordres"
Regi: Michel Brault
I rollene: Hélene Loiselle, Jean Lapointe, Guy Prevost, Claude Gauthier og Louise Pratte
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83