Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 25. januar 2002 kl 20.10 Profil: Allan Pettersson

Allan Petterssons dramatiske liv

Komponisten Allan Pettersson
 Foto: Gunnar Källström/SVT
Komponisten Allan Pettersson Foto: Gunnar Källström/SVT
Den svenske filmskaperen Peter Berggrens tredje film om Sveriges største symfoniker, komponisten Allan Pettersson, har tittelen ”Ljuset i snögrottan”. I filmen medvirker komponisten via arkivmateriale, komplettert med intervjuer med musikerkolleger.

Filmen er laget i fjor da det var 90 år siden Allan Petterssons fødsel. Det er hans kompliserte og spesielle liv som har fascinert filmskaperen Peter Berggren.

Det velsignede, de forbannede
Den første filmen om Allan Pettersson ble laget på et tidspunkt da komponisten ikke ville ha noe å gjøre med massemediene. I den andre filmen bestemte han seg til slutt for å la seg intervjue. – Mitt materiale er mitt liv, det velsignede, det forbannede, sa Allan Pettersson.

Han ble født i 1911 og vokste opp på Söder i Stockholm. Hans barndom var preget av fattigdom, ulykker og oppløsning i familien. – Jeg sto på kjøkkenstolen og spilte fiolin, Bach, for et innbilt publikum og glemte tristheten rundt meg, gråheten og råheten. Da jeg spilte, kom Den Andre, forteller han. Følelsen av å stå utenfor fulgte ham hele livet.

Allan Pettersson var romantiker og ekspresjonist, og som sådan står han nærmere Gustav Mahler enn sine samtidige kolleger. Samtidig hadde han stort kjennskap til sin tids musikk, og behersket det musikalske håndverket bedre enn mange andre komponister i sin generasjon. Allan Petterssons liv var preget av mye sykdom, og han ble tvunget til å arbeide isolert, noe som også førte til stor produktivitet. Han skrev blant annet 16 fullbyrdede symfonier. Allan Pettersson døde i 1980.

Svensk produksjon
Regi: Peter Berggren
Originaltittel: ”Ljuset i snögrottan – om tonsättaren Allan Petterssons dramatiske liv”
Pressekontakt Inger Larsne, tlf: 23 04 74 83
Profil: Allan Pettersson

2bilder
Komponisten Allan Pettersson
Foto: Gunnar Källström/SVT