Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. september 2005 kl 22.30 Migrapolis: Min drøm

Kunstnere

Bosniske Igor Necemer spruter ild. (Foto: NRK)
Bosniske Igor Necemer spruter ild. (Foto: NRK)
I ukas Migrapolis møter vi en skuespiller fra Bosnia, en tegner fra Vietnam og en ballettdanser fra Japan. Alle tre har fått sine drømmer oppfylt i Norge.

I 1994 satt Igor Necemer i et bomberom i Bosnia og ønsket seg bort fra krigen. Han så på TV-en som viste bilder fra åpningsseremonien under OL i Norge. Opptredenen "Gjøglernes Karavane" under åpningen fascinerte Igor, og han ergret seg over at det ikke fantes noe lignende i Bosnia.

Tilfeldigheter gjorde at Igor kom til Norge da krigen sluttet. Han ble tilknyttet kompaniet "Stella Polaris" som skuespiller. - En dag da vi skulle rigge opp noe, åpnet vi dørene på bussen vår og jeg så noen kostymer det var noe kjent med. Først var jeg litt usikker, men etterpå skjønte jeg at det var samme figurene som jeg hadde sett på tv i 94! Helt utrolig, og her var jeg!

Igor satset alt på en karriere som skuespiller. Av 687 søkere var Igor en av de få heldige som kom inn ved Statens teaterhøgskole. - Det hadde jeg aldri trodd, men det var leit å måtte forlate teaterkompaniet, sier Igor.

Tegner
En dag Dang Van Ty var ute og fisket i Vietnam hørte han skuddveksling. Det første han tenkte var at han måtte komme seg unna, slik at han ikke falt i vannet. Men på veien ble han truffet i ryggen. Han kom til Norge og Sunnås sykehus hvor han fikk behandling. Det er 37 år siden nå.

Siden barndommen i Vietnam har han tegnet; på landsbygda tegnet han på det som var tilgjengelig, enten det var farens sigarettpapir eller planker han fant.

Da han kom til Norge, ble hans talent videreutviklet. Besøksforeldrene han fikk på Nesodden oppmuntret Ty til å tegne ned det han ikke kunne si på norsk, slik kunne han fortelle om livet i Vietnam. - Der la jeg grunnlaget for det jeg fortsatte med. Jeg begynte på kunst- og håndverksskolen, og etter det kom jeg inn på Statens kunstakademi i Oslo. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse for meg, sier Ty.

I dag jobber han på Mosebekkskolen som lærer.

Japansk askepott
Maiko forlot Japan som 15-åring, fast bestemt på at hun skulle bli ballerina. Underveis støtte hun på problemer hun ikke hadde regnet med. Da hun kom på auditions, fikk hun stadig tilbakemeldinger på at hun var flink til å danse, men at de var på utkikk etter noen med et annet utseende.

- På et tidspunkt var jeg så lei meg at jeg ringte hjem til mamma og sa at jeg ville ta plastisk operasjon, forteller Maiko. Heldigvis gjorde hun ikke det. Nå danser hun for nasjonalballetten.

- Nå er jeg blitt Askepott i en forestilling. Jeg tror grunnen til at det har vært så vanskelig for meg, er rett og slett at folk ikke har vært vant til dansere med annen bakgrunn.

Migrapolis møtte Maiko da hun skulle hilse på den japanske keiseren som var på besøk i Oslo. Det er ikke hverdagskost. - Da bestemor fikk høre at jeg skulle hilse på keiseren, holdt hun på å besvime, ler Maiko.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78