Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. september 2013 kl 20.15 Mat i Norden

Svimlende salmiakk


Det blir ikke bare sukkersøtt når Michael og Sonja skal lage søtsaker i Finland.

Øynene renner i takt med svetten, mens svimmelheten melder sin ankomst da Michael Sonja koker salmiakk i Isnäs, sørøst i Finland. Når Mat i Norden besøker Östnyland handler det om søtsaker og frokostblandinger!

Borgå og gamlebyen lokker turister fra alle verdens hjørner med sine mange kullinariske opplevelser. Det er aldri feil å slå seg ned på en solrik terasse for en tradisjonell Runebergsterte, eller besøke av byens utallige butikker som selger lakris og sjokolade.

På Malmgård i Pernå er det gamle frokostblandinger som gjelder, i likhet med spelt. Av spelt baker de brød, koker grøt og brygger øl. Sonja og Michael prøvesmaker ulike ølsorter, og blir kjent med bryggingens ulike stadier.

Vertinnen Kristina Creutz utfordrer programlederne videre i prøvesmaking av ulike frokostblandinger – og det viser seg at Michael umiddelbart havner på tynn is. Utflukten til en av herregårdene i områdene avsluttes med en emmerotto og ovnstekt hare.

Om dokumentaren
Mat i Norden er en matreise i fire av våre nordiske land- Kokken Michael Björklund og programleder Sonja Kailassaari smaker på lokale retter og råvarer, treffer andre matentusiaster og lager mat på de mest eksotiske steder. I hver episode blir også en hemmelig kokk med på matlagingen!

Finsk dokumentarserie
Originaltittel: Mat så in i Norden (6:6)
Produsert av: Jokowski Ab for YLE (2012)
Pressekontakt: Beatriz Rivera / 906 21 735
TV-seere bes kontakte Publikumsservice / 815 65 900