Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 7. september 2006 kl 21.35 Mafia: Den siste gudfaren

Mafiakveld med Lerøen

Mikal Olsen Lerøen loser oss gjennom mafiakvelden. (Foto: Haagen Guttu, NRK)
Mikal Olsen Lerøen loser oss gjennom mafiakvelden. (Foto: Haagen Guttu, NRK)
I morgen starter en ny sesong med Sopranos på NRK1, og i den forbindelse inviterer NRK2 seerne til et tre timers selskap med mafiaen! Filmspesialist Mikal Olsen Lerøen introduserer det vi får servert i løpet av kvelden.

NRK2 byr blant annet på klipp fra suksesserien Sopranos som i morgen går inn i sin sjette sesong.

Det blir også en dokumentar om den siste gudfaren, 70 år gamle Bernardo Provenzano som har vært på flukt fra politiet i 42 år.

Til slutt får vi spillefilmen "Donnie Brasco" som er basert på en sann historie. Johnny Depp har rollen som FBI-agenten Donnie Brascoe som infiltrerte mafiaen i New York. (Se egen omtale)

Lerøens fem på topp
- Jeg elsker mafiafilmer, og har nærmest vokst opp med dem, sier Mikal Olsen Lerøen. Han forteller at han har sine fem på topp: "Gudfaren 2", "Gudfaren 1", "Miller’s Crossing", "Goodfellas" og "Donnie Brasco".

Dette er for øvrig den siste jobben Mikal Olsen Lerøen gjør for NRK før han skifter beite og begynner i BTV. – Og, sier Lerøen, det å få lage denne mafiakvelden ser jeg på som en avskjedsgave fra Bernander!

Den siste gudfaren
En plakat over de farligste forbryterne på frifot henger på veggen i Corleone politidistrikt i hjertet av Sicilia. I midten er det et falmet sort hvitt fotografi fra 1960-tallet av en kjekk og smilende ung mann i 30-årene: Det er mannen uten ansikt, lederen for Cosa Nostra, Bernardo Provenzano, ettersøkt av politiet i 42 år. Nå er han 70. Han har rekorden som den forbryteren som har klart å holde seg skjult lengst i verdens kriminalhistorie.

Innenfor Cosa Nostra kaller vennene ham for "Traktoren Binnu", og fiendene kaller ham "villdyret". Det første kallenavnet bringer tankene hen på en bulldoser i stand til å knuse alt, det andre henspiller på at han er ansvarlig for egenhendig å ha drept minst 40 mennesker.

Dokumentaren viser politiet i arbeid med å jakte på byttet - på bondegårder, i landsbyene rundt Corleone, i fjellene i nærheten fordi de vet at det er der "Zu" (onkel) Binnu gjemmer seg. Han reiser aldri fra dette området, hvor han kan dra fordel av en viss beskyttelse og sin egen eksepsjonelle kjennskap til omgivelsene. Vi får se de infrarøde bildene politiet tar om natten mens de leter etter den ettersøkte.

Selv om filmen er en thriller som forteller om jakten på Bernardo Provenzano, kaster den også nytt lys på mafiaen i dag.

Italiensk dokumentar
Originaltittel: "Il Fantasma di Corleone"
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikummservice, tlf: 815 65 900