Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 17. november 2000 kl 23.15 Presidenten

Presidenten (t)


NRK1 fredag 17. november kl 23.15
Presidenten (3:22)

Presidenten på krigsstien

President Bartlet er som en tordensky etter at et amerikansk fly er skutt ned over Midtøsten. På flyet var blant andre hans personlige lege, som han hadde fått et svært fortrolig forhold til. Nå vil han ha hevn.

Presidenten tar saken svært personlig og glefser etter alt og alle, inklusive landets førstedame. Imens diskuterer stabssjefene hvilke mottiltak som skal settes i verk for å gjengjelde terrorhandlingen. De kommer opp med en plan om å bombe militært sendeutstyr, men det er slett ikke nok for presidenten. Han krever et langt mer omfattende angrep som vil kreve tusenvis av menneskeliv.

Pressesekretær C.J. har oppdaget at Sam omgås en luksusprostituert som han ønsker å \"redde\" ut av yrket. Hun er rasende over at han har betrodd seg til kollegene Josh og Toby og ikke til henne. Dessuten er hun livredd for hva som vil skje dersom pressen får snusen i affæren.

Om serien
\"Presidenten\" (The West Wing) vant hele ni priser under Emmy-utdelingen i september og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie. Serien hadde premiere i USA i fjor høst og er blitt en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet. Sesongstarten nå i høst ble fulgt av hele 38 millioner seere og var det mest sette programmet denne uken over hele USA.

I \"Presidenten\" følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det \"hemmelige\" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er presidentens nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Han har ingen overdreven respekt for presidenten, men forsvarer ham i utad i ett og alt.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford), en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid skaper han ofte høye bølger med sine sterke meninger.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun arbeider for kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff), som er en uformell fyr med en kynisk sans for humor.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) har to interesser: Politikk og kvinner. Han utformer med letthet engasjerte erklæringer og taler for presidenten, men detaljene er ikke hans sterke side.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

NRK1 fredag kl 23.15

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilde
President Bartlet sverger hevn etter at et amerikansk militærfly er skutt ned over Midtøsten.