Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 29. juni 2010 kl 20.00 Tilbake til 60-tallet

Jo kaldere vær, jo kortere skjørt

1966 var det året Dizzie Tunes ble profesjonelle, og fikk sitt eget show på Fjernsynet. Yngvar Numme blir litt beskjemmet over gjensynet med gruppas opptreden den gang. (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
1966 var det året Dizzie Tunes ble profesjonelle, og fikk sitt eget show på Fjernsynet. Yngvar Numme blir litt beskjemmet over gjensynet med gruppas opptreden den gang. (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Gradstokken krøp nedover, skjørtekanten oppover og fjernsynet nordover. Den rekordkalde vinteren i 1966 satte ingen stopper for skjørtekantenes vei langt opp over knærne. I Nord-Norge ble det endelig mulig for folk å ta inn fjernsynssendinger, og Oluf fikk sin fjernsynsdebut.

Boreplattformen Ocean Traveller begynte boring etter olje i Nordsjøen og Indira Gandhi ble valgt til statsminister i India. Utpå høsten ble det publisert en anonym bok, som siden skulle bli dømt for sitt "utuktige" innhold. Jens Bjørneboe sto etter hvert fram som forfatteren av "Uten en tråd". "Sound of Music " gikk som en farsott over landet og svenskene kom til Norge etter billig sukker og tobakk.

Kveldens gjester
Kveldens trekløver som knyttes til året 1966, består av skiløper Gjermund Eggen, artisten Yngvar Numme og skuespiller Monna Tandberg: Eggen fordi han skapte skihistorie da han tok tre gullmedaljer i det begivenhetsrike verdensmesterskapet i Oslo. Numme fordi dette var året da Dizzie Tunes ble profesjonelle og fikk sitt eget show på fjernsynet. Og Monna Tandberg, som den gang gjorde stor suksess som Nora i "Et dukkehjem" på Det Norske Teatret.

Om serien
Gjennom ti programmer reiser vi tilbake til 60-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1960 til 1969. Hver uke møter vi tre mennesker som på ulike måter var med på å forme dette tiåret for oss, og blant profilene finner vi Norges store diva Wenche Foss, Høyres Kåre Willoch og den høylytte Torbjørn Berntsen.

60-tallet er tiåret da teknologien for alvor endrer livene våre: Fjernsynet bringer verden inn i stua, kjøleskap og vaskemaskin blir vanlige hjelpemidler og det blir mulig å kjøpe bil uten å søke først. Herrene går med hatt, mens damene har høyt, tupert hår og skjørtene kryper lengre og lengre oppover lårene. Wenche Myhre slår igjennom, og Beatles forfører den nye ungdomsgenerasjonen med fengende rytmer og langt hår. Sex er hemmelig, men alt er mulig.

Programmet er sendt tidligere

Egenproduksjon fra NRK Historier (2009)
Regi: Kristine Ramm
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900