Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. april 2004 kl 19.30 Påskenøtter

Påskeknask for liten og stor

Roald Øyen forteller blant annet om nordmenns forhold til marsipan i påsken (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Roald Øyen forteller blant annet om nordmenns forhold til marsipan i påsken (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Roald Øyen er på plass med Påskenøtter igjen, og som vanlig står de geografiske oppgavene i fokus. Det blir også en barneoppgave hver gang samt en oppgave som knytter seg til et klipp fra en av de nye spillefilmene. I det første programmet skal det dreie seg om vår nordligste landsdel, og nordmenns forhold til marsipan i påsken.

Roald Øyen er i Lofoten, og besøker blant annet "hovedstaden" Svolvær. Byen har rundt 4000 innbyggere og flere severdigheter, blant annet den berømte Svolværgeita – en fjelltopp med to horn rett opp fra havnivå. Det er en spektakulær sport å hoppe mellom de to hornene – 300 meter rett ned hvis man bommer.

Det kjente Trollfjordslaget er skildret av maleren Gunnar Berg på 1800-tallet. Slaget fant sted mellom tilhengere av den gamle og den nye måten å fiske på. Forfatteren Johan Bojer skildrer det samme i boken "Den siste viking". Vi blir også med Roald Øyen på et besøk i forfatterens skrivestue.

Marsipan
Nordmenn og marsipan inngår en egen symbiose i påsken. I fjor spiste vi ni millioner marsipanegg, fem millioner marsipanpølse og over to millioner marsipankyllinger – alt i følge Nidar fabrikker, den eneste norske, store fabrikken som produserer sjokolade og marsipan. Roald Øyen gir oss smakebiter fra fabrikken…

Løsningsordet kan ringes inn på telefon 815 20 070. Svaret kan også sendes inn på SMS: p til 26600. Det blir ikke anledning til å sende inn delsvar denne gangen. Løsningsordet er første loddrette linje i diagrammet.

Egenprodusert underholdningsprogram
Programleder/programansvarlig: Roald Øyen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83