Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. mars 2004 kl 23.10 Utsyn: Abortskipet

Mot Polen for abort

"Abortskipet" M/S Langenort drives av organisasjonen "Women on Waves", med den nederlandske legen Rebecca Gomperts (36) som primus motor. Denne BBC-dokumentaren følger skipet under en aksjon for kvinners rett til abort – først inne i en polsk havneby, siden utenfor Polens territoriale farvann.

BBC-dokumentaren om "Women on Waves" vises første gang i Norge dagen etter Kvinnedagen (8. mars sendte NRK1 dokumentaren "Afghanistans døtre").

"Mordere! Kommunister! Bolsjeviker!" ropte frammøtte polakker mot Rebecca Gomperts og hennes følge da M/S Langenort la til kai i Wladyslawowo sist sommer og bombarderte skipet med egg og maling. En antar at 200 000 illegale aborter blir utført i det strengt katolske Polen hvert år.

Hvert 5. minutt
Hvert femte minutt dør en kvinne et sted i verden som følge av komplikasjoner ved illegal abort. Hittil har "Women on Waves" holdt aksjoner i europeiske farvann, bl.a. utenfor Irland og Polen. I begge land er abort forbudt ved lov.

I tillegg til aktivistene i den nederlandske organisasjonen "Women on Waves" hjelper også Rebecca Gomperts’ familie henne i arbeidet for fri abort – for eksempel reiser Gomperts rundt med familien om bord på M/S Langenort, kjæresten inkludert.

Skipet er registrert i Nederland og beskyttet av nederlandsk lov, som tillater at abort kan utføres også utenfor landets territorium. Slik kan "Women on Waves" tilby såkalt kjemisk abort framkalt med medisin om bord på M/S Langenort – gratis – for kvinnene som melder seg.

Desperat situasjon
Rebecca Gomperts øyne fylles av tårer når hun snakker om kvinnene som oppsøker henne: "Enhver kvinne som søker vår hjelp, enten det skjer via internett eller direkte til skipet, er i en desperat situasjon."

Fra Polen fikk hun et par hundre oppringninger fra kvinner som ønsket abort, men bare en håndfull tok seg fram til M/S Langenort.

Rebecca Gomperts er oppmerksom på hva som har hendt med enkelte leger som utførte abort i USA, der abortmotstandere har vist seg å være ekstremt militante.

Om bord på M/S Langenort står overvåkningskameraene på 24 timer i døgnet. Og skipet er til enhver tid overvåket av innleide sikkerhetsvakter.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: Abortion Ship
Regi: Lara Agnew
Produksjon: BBC (2003)
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57