Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. desember 2013 kl 19.45 Ut i naturen: Drømmen om storoksen

Et sjeldent syn


Hvorfor er de store, fullvoksne elgoksene så sjeldne? Vi drar ut på leiting etter Norges største elgokse sammen med Ulf Myrvold.

Det burde ikke være så vanskelig å finne en stor elgokse siden det er elg nær sagt overalt. Den er det største dyret som finnes på det norske fastlandet. Likevel er det svært sjelden vi får øye på den.

Store gevir
En stor elgokse bærer et praktfullt gevir på hodet med store fjeler som kan ha mer enn tjue tagger. Å møte et slikt dyr er en unik opplevelse, og både jegere og fotografer er gjerne ute i ukevis for å finne en elgokse.

Geviret begynner å vokse ut av skallen på elgoksen i februar. I slutten av august er det ferdig utvokst. Oksen får større og større gevir for hvert år, men når oksene blir riktig gamle, får de et mindre gevir for hvert år. Oksene har de flotteste gevirene når de er mellom fem og ti år, men så gamle er det få norske elgokser som blir.

Norges største
Jakten på storoksen fører oss til overraskende steder. På ett av stedene avler jegerne fram store dyr, noe som er svært uvanlig.

Programansvarlig: Ulf Myrvold, ulf.myrvold@nrk.no
Redaktør: Terje Dale
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no, tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 23 04 70 00