Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 1. april 2009 kl 21.25 Amerikansk vintur med Oz og James

Solskinnsstatens vin

Med Californias sol i ryggen og rødt i glasset – James May (t.h.) og Oz Clark smaker seg videre gjennom solskinnsstaten. (Foto: RDF Int.)
Med Californias sol i ryggen og rødt i glasset – James May (t.h.) og Oz Clark smaker seg videre gjennom solskinnsstaten. (Foto: RDF Int.)
James May og Oz Clark fortsetter vinturen rundt i California, og det er tid for å besøke noen av solskinnsstatens mektigste og mest eksentriske vinprodusenter.

Oz og James stikker nordover til vindistriktet Sonoma, som ligger sørøst for Santa Rosa. Det var her i Sonoma at den ungarske greven, Agoston Haraszthy, plantet tusenvis av stiklinger fra vinstokkene sine i Europa. Så det er takket været den ungarske grevens innsats for 150 år siden at California i dag kan skryte av en omfattende vinindustri.

Perfekt organisk
Mike Benziger er en av Sonomas biodynamiske vinprodusenter. Han sverger til Moder Jord og mener at det bare er hun som kan trylle fram en perfekt organisk vin. Blant annet aler han opp spesielle insekter som eter opp de andre insektene som skader vindruene. Selv den skeptiske James er imponert over Mikes metode. Og enda mer over hans Sauvignon Blanc.

Størst på markedet
Gina Gallo er selve gallionsfiguren for verdens mest kjente "vinfamilie". Gallo-vin er en økonomisk vin som har oversvømmet hele verdensmarkedet. Gina er like glamorøs amerikansk som hun er skarp i forretninger, og Oz og James lar seg sjarmere. Likevel – de kan ikke dy seg for å ta til motmæle mot masseprodusert vin.

Eksentriske Sean
Sean Thackrey er som vinprodusent Gina Gallos rake motsetning. Han høster druene sine på de merkeligste steder, og ingen vet helt hva slags arter det dreier seg om. Sean ser ut som en gal professor og bor i en hytte som ligner Snøfte Smiths. Oz og James tar likevel sjansen på å besøke ham.

Om serien
Langhårete James May vil være kjent for mange fra BBCs bilprogram "Top Gear", som også er vist på NRK. Hans eldre makker, Oz Clark, er derimot en vinekspert, og ikke bilekspert. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to.

Reisen gjennom vinlandet Frankrike foregikk med James som sjåfør, i hans Jaguar. Det ble i alt seks turer, med besøk til like mange av Frankrikes vinregioner. Nå gyver de løs på Californias vingårder og distrikter etter et liknende mønster. Jaguaren er byttet ut med en såkalt trailer (bobil). Og innimellom kjører James en Mustang.

James’ hjerte banker opprinnelig for øl, men i løpet av vinturen rundt i Frankrike med Oz fikk han smaken for vin. Men James har stadig med seg en dommerfløyte fra fotballbanen hjemme. Den blåser han i når Oz’ utlegninger om druer og vinsmaking blir for høyttravende.

Britisk dokumentarserie i åtte deler (2007)
Originaltittel: Oz and James's Big Wine Adventure, serie 2
Produsert av: RDF International
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900


LENKER
  • Les mer