Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 9. desember 2004 kl 19.30 Schrödingers katt: Varsel om jordskjelv

Det neste skjelvet

Forsker Ross Stein hevder Istanbul i Tyrkia vil rammes av et større jordskjelv snart. (foto: BBC/NRK)
Forsker Ross Stein hevder Istanbul i Tyrkia vil rammes av et større jordskjelv snart. (foto: BBC/NRK)
Hvorfor ble så mange av bronsealderens store byer rasert, og det kun med noen få århundreders mellomrom? Mykene og Troja falt i grus. Var det kriger og pest som var årsaken, eller var det fordi disse stedene lå over en jordskjelvsprekk som åpnet seg gradvis sakte, men sikkert? Som en glidelås… Mer om det i kveldens Schrödingers katt.

Forsker Ross Stein opplevde noe merkelig etter jordskjelvet i Landers, California i 1992. Tre timer etter var det et helt nytt skjelv et sted som heter Great Bear. Er det slik at et skjelv kan trigge et nytt skjelv et helt annet sted?

Tyrkia i fare
I Tyrkia fant Ross Stein foruroligende bevis på teorien sin om "jordskjelvstormen". En jordskjelvfold strekker seg langs hele Tyrkia fra øst til vest. I 1939 døde 30.000 i et skjelv i den nordøstlige byen Erzican. Etter det ser det ut som om folden åpner seg i vestlig retning, og Stein spådde at byen Izmit ville være neste.

I august 1999 fikk han rett,og 20.000 mennesker omkom. Stein hevder at neste store by langs folden er Istanbul. Der bor det 4 millioner mennesker.

Om Schrödingers katt:
Det populærvitenskapelige programmet ledes igjen av Gry Molvær som har hatt permisjon fra Schrödingers katt i høst for å lage en dokumentar.

Redaksjonen i Schrödinger katt har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap.

Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull, tlf 73881661 mob. 99599760