Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 9. mai 2002 kl 18.30 Hele verden synger

Folkemusikk og gospel

Oslo Gospel Choir dukker opp i den svenske serien om kirkemusikk,
Oslo Gospel Choir dukker opp i den svenske serien om kirkemusikk, "Hele verden synger". (Foto: Leif Gustavsson, SVT)
Den svenske presten, sangeren og salmedikteren Per Harling besøker Sondre Bratland i landlige omgivelser på Edland i Telemark. Under en mer urban himmel lar han seg også rive med av Oslo Gospel Choir.

I programserien ”Hele verden synger” er turen kommet til den norske folkemusikken – og til gospel i Norge. Etter å ha studert fenomenet gospel i den norske hovedstaden, der han møter Oslo Gospel Choir, setter Per Harling kursen mot Edland i Telemark og Bykle i Setesdal.

Til presten Per Harling forteller Sondre Bratland om sin livsgjerning, som er å hente fram de gamle, norske folketonene og gjøre dem alminnelig kjent. For sitt arbeid med religiøse folketoner ble Bratland hedret med Spellemannprisen allerede for 20 år siden. Innslaget byr også på sangopptak med Ingebjørg Harman Bratland. Ingebjørg er datter til en fetter av Sondre og blant hans unge sangelever.

Djevelens instrument
I Bykle kirke i Setesdal trakterer spelemannen Gunnar Stubseid et instrument som lenge var omstridt i kirkelig sammenheng: - Det begynte med at hardingfela først ble tatt i bruk på bedehuset og deretter i kirken til akkompagnement av salmesang, forteller Sondre Bratland. Men det sjokkerte noen, fordi kirkemusikken og felemusikken var så forskjellig. Fela hadde også ord på seg for å være ”djevelens instrument”.

Innkjøpt program fra SVT
Programleder: Per Harling
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Oslo Gospel Choir dukker opp i den svenske serien om kirkemusikk, ”Hele verden synger”. (Foto: Leif Gustavsson, SVT)