Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. august 2001 kl 22.30 Cityfolk: Drammen

Portretter fra Drammen


 Jan Johannesen, veteran på den store bilimporthavna på Holmen midt i Drammenselva, er en av dem vi møter i kveldens episode av
Jan Johannesen, veteran på den store bilimporthavna på Holmen midt i Drammenselva, er en av dem vi møter i kveldens episode av "Cityfolk. (NRK-foto: Ole Kaland
Drammen og noen av menneskene som bor der, kan du oppleve i serien Cityfolk. Halvtimen i Drammen er Norges bidrag til den populære utvekslingsserien med portretter av ulike mennesker i europeiske byer.

I denne Cityfolk-episoden møter vi Jan Johannesen. Han er en av de virkelige veteranene på Norges største bilimporthavn, plassert på Holmen midt i Drammenselva. Bilhavnen er sentral i bybildet, der den ruver på en gigantisk sandbanke. Her ruller det inn tusenvis av biler døgnet rundt.

Arbeidspresset er nok en årsak til at Jan Johannesen har hatt to hjerneslag. Nå nærmer han seg pensjonistenes rekker og synes han har mistet noe av sitt lidenskaplige forhold til biler. Selv husker han tiden før bilhavnen ble startet: Da var Holmen en idyllisk sandbanke med badeplass for byens befolkning. Som ung mann var Johannesen ofte ute på Holmen. På frierfot også…på Holmen hadde nemlig kona hans en gang sitt barndomshjem.

Tyrkere i Drammen
Zöhre Bulut er en av mange med tyrkisk bakgrunn som bor i drabantbyen Fjell i Drammen. Hun er skeptisk til å bo der fordi hun frykter at sønnen ikke blir nok integrert. På skolen har de rene tyrkiske klasser, og sønnen har ingen hvite norske lekekamerater. Men mannen Hasan vil gjerne fortsette å bo på Fjell. I nabolaget bor det flere hundre slektninger og venner fra den lille landsbyen i Tyrkia hvor de begge har sine røtter. Hasan mener det sosiale nettverket er viktig.

Noen løsning på problemet har ekteparet ikke funnet. Daglig diskuterer de om de skal flytte eller ikke.

Møte med narkoman
Vi møter også en 45 år gammel narkoman som er plaget av tanken på at han ikke fikk samme sjansen som de andre. Han mener at han hadde diagnosen ADHD, med andre ord at han har diagnose som hyperaktiv. På skolen lærte han ikke mye og ble stemplet som en bråkmaker som alltid havnet i trøbbel. Da han i ungdommen første gang prøvde amfetamin, fikk han endelig ro i kroppen. Amfetamin og liknede preparater brukes mange steder som behandling for nettopp hyperaktivitet.

Cityfok treffer 45-åringen mens han fremdeles venter på svar om han får lov til å få slik behandling gjennom helsevesenet. (Cityfolk bruker ikke navnet på 45-åringen av hensyn til familiens ønske. Han døde av hjertesvikt noen uker etter at opptakene ble gjort.)

Mer om serien
I serien Cityfolk har vi vært på tokt til i alt åtte europeiske byer: Malmø, München, Rovaniemi, Salzburg, Setubal, Reykjavik, Amsterdam – og i dag Drammen. Hver sending inneholder portretter av tre ulike mennesker i de respektive byene.

Cityfolk har sitt utgangspunkt i et nederlandsk suksesskonsept som heter Urbania. Det produseres av en flerkulturell programavdeling i den nederlandske allmennkringkasteren NPS, som tidligere i år scoret høyt med konseptet da den ble tildelt Prix Europa 2001 for beste flerkulturelle program.

NRK Østlandssendingen er med sin Migrapolis-redaksjon medlem i sammenslutningen av flerkulturelle redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de to siste årene vært medprodusent i Cityfolk, som nå er på lufta i sin fjerde sesong. I fjor bidro Norge med et portrettprogram fra Oslo, i år står Drammen for tur.


Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf. 22 80 82 50
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


Jan Johannesen, veteran på den store bilimporthavna på Holmen midt i Drammenselva, er en av dem vi møter i kveldens episode av ”Cityfolk. (NRK-foto: Ole Kaland