Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P2 søndag 30. september 2007 kl 22.05 Jazzklubben

NRK Sessions

Lars Mørch Finborud i arkivet. (Foto: Erling Wicklund, NRK)
Lars Mørch Finborud i arkivet. (Foto: Erling Wicklund, NRK)
NRK-arkivene er en gullgruve som nå åpnes for publikum
Jazz, soul, R’n’B, latin, afro-beat, samtidsmusikk, tidlig elektronisk musikk og psychedelica fra årene 1965-1985.
Vi snakker om levende, men i dag nesten glemt kulturhistorie fra vår nære fortid: Jan Garbarek kvartett med Jan Erik Vold som leser uutgitte dikt fra 1973, Miles Davis som spiller Bitches Brew-musikk ved åpningen av Chateau Neuf i Oslo 1971, Karin Krog som synger "By the time I get to Phoenix" med fullt strykeorkester i 1969, Bill Evans Trio på Munch-museet i 1964, John Cage som improviserer på piano på Høvikodden i 1980, Radka Toneff med storband i 1979, Arne Nordheim og Kåre Kolbergs bidrag til konkurransen om nytt radiopausesignal i 1970 og Agnar Mykles brev med dødstrusler til NRK…

Absurd radio og TV
De utroligste ting er å finne i NRK-arkivene. Som da avantgarde-musikere og Arne Bendiksen gikk løs på hverandre i studio så NRK Fjernsynets direktesending måtte avbrytes for seerne i de tusen hjem. Og da man ikke hadde skrupler med å tilby hele 4 timers direktesending på radio - fra NM i bridge!

Gullalder
NRK Sessions vil gi gjenhør med årene 1965-1985, da alt som kunne krype og gå av norske og utenlandske musikere var å høre fra NRKs studioer i Oslo, Bergen, Elverum, Stavanger, Trondheim, Lillehammer, Bodø og Tromsø. NRKs egenproduksjoner og konsertopptak fra denne tida dokumenterer den norske gullalderen innen jazz, soul, latin, samtidsmusikk, psychedelica, tidlig elektronikk og R&B. Opptak som den gang var uinteressant for de kommersielle plateselskapene, men som i dag utgjør noen av tidas viktigste kulturminner.
Samtidig vil programmene ved eksklusive intervjuer gi et bredt bilde av tidas avantgarde-scene i Norge innen kunst, poesi, dans og arkitektur.

DJ med spolebånd
Kunsthistoriker og platesamler Lars Mørch Finborud blir historiens første radio-dj som bare spiller med spolebånd! Sammen med produsent Erling Wicklund har Finborud de siste tre år lyttet seg gjennom NRKs utallige hyllemeter med nedstøvede lyd- og videobånd.
Det er fantastiske godbiter de nå vil dele med lytterne.

NRK SESSIONS
"Jazzklubben" NRK P2 Søndag 30/9 kl. 22.05 og onsdag 3/10 kl. 19.30
nrk.no/jazz også tirsdag 2/10 kl. 09.03 og 15.03