Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 26. mars 2004 kl 00.05 Singel og sang

Produsert perfeksjonisme

I kveldens episode av
I kveldens episode av "Singel og sang" møter vi blant andre Burt Bacharach. (Foto: BBC)
Vi nærmer oss plateprodusentenes æra, som sammen med profesjonelle låtskrivere skapte hit etter hit. I kveld blir vi med på strømningene som skapte låten "You’ve Lost That Lovin’ Feelin’" – historiens mest spilte plate og en Spector-produksjon.

På 50-tallet blomstret Amerika, og konsumsamfunnet omfavnet også musikken med sin bruk- og kastmentalitet. De fleste sangene hadde uskyldige og lett romantiske tema, og tv-en var blitt den nye formidleren av musikk med bred appell. Radioen ble derimot det viktigste mediet for mer nisjepreget musikk.

De nye poplåtene
Mens rock’n roll ble skapt av brytningene mellom blues og country, var det rock og klassisk musikk som inspirerte til de første poplåtene. En av pionerene var produsent Mitch Miller som representerte en ny type produsenter. Han brukte sin fartstid i klassisk musikk til å hente inn nye – og ofte uventede instrumenter – i låtene, og skapte et nytt lydbilde.

Det samme gjorde senere stjerneprodusenten Phil Spector. Uansett hvem som sang på platene hans var de lett gjenkjennelige som en Spector-plate. Blant annet sto han bak sanger som The Crystals "Da Doo Ron Ron" og The Righteous Brothers, legendariske "You’ve Lost That Lovin’ Feelin’".

Kvinnene kommer
Samtidig skjedde også en annen utvikling – tekstene fikk gradvis litt mer dybde, og også kvinnelige idoler kom fram i rampelyset. Tidligere hadde tenåringsjenter tilbedt sine unge mannlige idoler, men nå fikk de også kvinnelige artister de kunne identifisere seg med. Lesley Gores "You Don’t Own Me" og The Shirelles "Will You Love Me Tomorrow" hadde langt mer tankevekkende tekster enn tidligere "jente-sanger".

I fjerde del av serien "Singel og sang" møter vi blant andre Burt Bacharach, Neil Sedaka, Mitch Miller, Barry Mann, Cynthia Weil og Carole King.

Om serien
Noen sanger smyger seg umerkelig inn i bevisstheten din, og før du vet ordet av det, går du konstant rundt og nynner på melodien, ute av stand til å få den vekk. I denne prisbelønte serien reiser vi gjennom populærmusikkens historie – fra tidligere tiders helter som Louis Armstrong og George Gershwin til dagens popidoler som Madonna og Kylie Minogue.

Gjennom intervjuer med artister, komponister, anmeldere, forfattere og andre musikkelskere gir denne serien et unikt bilde av populærmusikkens utvikling fra ragtime på begynnelsen av 1900-tallet til vår tids pop. Serien kan blant annet by på intervjuer med artister som Burt Bacharach, Tony Bennett, Ray Charles, Keith Richards og Kylie Minogue – i tillegg til masse musikk.

Til tross for at den åtte episoder lange serien er britisk, er det USA som dominerer – på samme måte som amerikanerne har dominert populærmusikken det siste århundret.

Innkjøpt musikkprogram fra BBC
Originaltittel: "Walk On By"
Norske kommentarer lest av Jostein Pedersen.
Kontaktperson: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252