Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 4. august 2007 kl 21.50 Fakta på lørdag: Eit musikalsk mysterium

Idiot savant og musikalsk geni

Eit musikalsk mysterium: Derek Paravicini (25) er en såkalt idiot savant og samtidig et musikalsk geni. (Foto:  Channel 4 Int.)
Eit musikalsk mysterium: Derek Paravicini (25) er en såkalt idiot savant og samtidig et musikalsk geni. (Foto: Channel 4 Int.)
Han kan ikke telle til fem eller knyte skolissene. Han ble blind pga. en hjerneskade ved fødselen, han er autist og han trenger kontinuerlig tilsyn. Men Derek Paravicini spiller piano som en Mozart. Han memorerer ethvert stykke musikk innen klassisk og jazz, og han gjengir det på pianoet etter første gangs høring.

Han er en såkalt idiot savant, et hjelpeløst menneske og et geni i samme person. Men hvordan forklare et mysterium som Derek Paravicini? Den 25 år gamle briten har en IQ lik en fireårings, og dokumentaren om ham er et forsøk på å utforske hans geni. Også andre musikalske begavelser med liknende forutsetninger som Dereks er med i programmet.

Suger på tommelen
Derek suger fortsatt på tommelen og bor på et hjem for blinde. Så setter han seg til klaveret og transformeres til en fullbefaren pianist, en musiker det bare er få mennesker gitt å være på høyde med. I Dereks hukommelse er lagret tusenvis av melodier som han gjengir feilfritt på direkten. Han har en evne som går utenpå det meste og som selv ikke verdens beste musikere er i besittelse av.

Det utrolige er at Derek har nesten alt under sin vinge: Chopin, Beethoven, Bach, flere nærmest ukjente russiske komponister, moderne jazz, pop, blues. Musikken synes å strømme opp i Derek som fra en naturkilde.

Presist gjengitt
Likevel, det virker nærmest overnaturlig når han straks gir seg til å spille, i en presis gjengivelse, enhver melodi han hører for første gang. Han behøver ikke engang tenke seg om, på brøkdelen av et sekund følger han opp en melodi han aldri har hørt. Som om han alltid har kunnet den.

Stilarter er også en lek for Derek. Han tar en hvilken som helst kjent melodi og serverer den à la Mozart, Bach, Beethoven. Og ikke bare det, han hermer den som om Oscar Peterson hadde improvisert over den. Deretter som om Herbie Hancock satt i pianostolen.

Skadd ved fødselen
Derek kom til verden i 1979 gjennom en svært dramatisk og prematur fødsel i 25. uke. Kuvøsen med oksygentilførsel reddet livet hans. Tidligfødsel var i langt større grad et ubleket lerret for legene den gang enn det er i dag, og det var svært lite de kunne gjøre for lille Derek.

Til og med oksygenbehandlingen hadde sine bivirkninger, som bl.a. total blindhet (rentrolental fibroplasia). Skaden oppsto da oksygen under trykk presset mot blodcellene i hjernen slik at de vokste uforholdsmessig fort. Hjerneskaden var et faktum.

Kan det derfor tenkes at Dereks ekstraordinære musikalske talent er et resultat av hjerneskaden han fikk da legene reddet livet hans? Eller er talentet arvet?

Britisk dokumentar (2006)
Originaltittel: The Piano Players
Produsert av: Channel 4 International
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no