Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 27. mai 2000 kl 22.15 Fakta på lørdag: Tut-ankh-Amons forbannelse

Fakta på lørdag: Tut-ankh-Amons forbanne


NRK1 lørdag 27. mai kl 22.15
Fakta på lørdag: Tut-ankh-Amons forbannelse

Mystiske dødsfall

I det gamle Egypt blir den unge kongen Tut- ankh-Amon gravlagt sammen med store rikdommer. 3000 år senere, i 1922, blir graven funnet. Men når kongen og alt hans gods blir gravd fram, finner en dødelig kjedereaksjon sted. Alle som har befatning med graven, dør under mystiske omstendigheter. Er det noe i myten om Tut-ankh-Amons forbannelse?

I kveldens Fakta på lørdag følger vi de utrolige omstendighetene rundt oppdagelsen av tidenes største arkeologiske funn. Gjennom unik arkivfilm og -bilder, innsiktsrike forskere og egyptologer følger vi sporene fra begravelsesritualer i det gamle Egypt til dagens vitenskap, som nå avslører hemmeligheten bak Egypts mystiske fortid. Det er et spor som leder oss inn i uventede og nervepirrende avsløringer, siden et tyvetalls mennesker knyttet til oppdagelsen av Tut-ankh- Amons grav har lidd en mystisk død...

Det var den britiske arkeologen Howard Carter som i 1922 fant graven i Kongens dal. Tut-ankh-Amon (1347-1338 f.Kr.) var en egyptisk konge av det 18. dynasti. Han var ikke selv prins, men gift med datteren til Amenhotep 4, Ankhesenamon. Han døde bare 19 år gammel og ble særlig kjent for sin praktfulle grav. Graven inneholdt en eventyrlig samling kister, masker og statuetter av gull som nå er oppbevart i museet i Kairo. Gravgodset gir et utmerket bilde av egyptisk kunst i det gamle Egypt.

Kong Tut-ankh- Amons mumie var beskyttet av tre forseggjorte kister av steinsarkofag som lå lagvis. Den ytterste kisten var i forgylt tre og utstyrt med et portrett av faraoen. Også den andre kisten var laget av tre som var dekorert med blant annet edle steiner. Den innerste kisten var av massiv 22 karats gull og veide mer enn 100 kilo. Mumiens ansikt var dekket av en maske av gull, lasurstein, kvarts og lavaglass.

NRK1 lørdag kl 22.15

Amerikansk produksjon fra Discovery
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri Grønning Meyer, tlf. 23048123