Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. august 2002 kl 22.00 Dok1: Dok22: Biznis i zik-zak

Et norsk-russisk moteeventyr

Motedesigner Målfrid Johansen (t.v.) og systueeier Galina Timofeeva fant hverandre i et grensesprengende samarbeid over den norsk-russiske grensa. (Foto: Tundra Film)
Motedesigner Målfrid Johansen (t.v.) og systueeier Galina Timofeeva fant hverandre i et grensesprengende samarbeid over den norsk-russiske grensa. (Foto: Tundra Film)
Glasnost kombinert med tæl vant til sist over alskens byråkratiske hindringer da hviterusseren Galina Timofeeva (48) og finnmarkværingen Målfrid Johansen (31) bestemte seg for å drive business sammen over den norsk-russiske grensa. Kveldens dokumentar følger dem underveis i det første året av et kronglet og dramatisk samarbeid.

Tidligere NRK-medarbeider Hilde Korsæths dokumentar ”Biznis i zik-zak” er historien om to damer som byr raust på seg selv – nært og ærlig. I sendingen tenker Målfrid Johansen høyt om da hun like etter tusenårsskiftet krysset grensen til Russland for å møte sin nye forretningspartner, Galina Timofeeva:

- Andre hadde negative erfaringer med Russland, men det samme trengte ikke skje med meg, tenkte jeg. Men jeg har jo i bakhodet at det kan skje noe, sier motedesigneren med base i Vadsø.

Fordommer snudd opp ned
Gründeren Galina Timofeeva er i dag sjef for en systue i Murmansk med 70 ansatte. De to kvinnenes samarbeid og framgang har vært en prosess med mange hindringer og mye dramatikk, på tvers av en grense som skiller to helt ulike økonomier.

- Jeg tror de som ser dokumentaren, vil få noen forutinntatte holdninger snudd opp ned, sier fotograf og regissør Hilde Korsæth (37). De to kvinnene gir selv premisset for dramaturgien, og Målfrid og Galinas evne til å løse problemene skaper drivkraften i programmet.

Virkeligheten bak festtalene
”Biznis i zak-zak” er en sjelden dokumentar fordi den også viser virkeligheten bak politikernes festtaler om handel og samarbeid over grensene i nord. Dette er den egentlige historien om hva som skal til for å takle en helt ny virkelighet i dagens Europa. Den viser hvordan det er mulig for to forretningskvinner å drive vanlig handel ute i periferien, langt borte fra Moskva og Oslo, og på tvers av en grense som har vært stengt i 70 år.

Underveis har Galina og Målfrid opplevd atskillig turbulens, også seg imellom. De har taklet språkbarrierer, naturgitte kulturforskjeller og hverandres sterke personlighet. Men de har et felles ståsted – dristige ideer, et sterkt ønske om å lykkes, sammen, i samme bransje, over grensene.

Innkjøpt norsk dokumentar fra Tundra Film
Regi og foto: Hilde Korsæth
Produksjon: Tundra Film
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1 Motedesigner Målfrid Johansen (t.v.) og systueeier Galina Timofeeva fant hverandre i et grensesprengende samarbeid over den norsk-russiske grensa. (Foto: Tundra Film)

2 - Et dokument om enkelt og praktisk samarbeid over nyåpnede grenser, sier filmskaper Hilde Korsæth om ”Bizniz i zik zak”. (Foto: Tundra Film)