Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 13. mars 1999 kl 22.10 Fakta på lørdag: Tre dager for Tibet

Fakta på lørdag: Tre dager for Tibet (t)


NRK1 lørdag 13. mars kl 22.10
Fakta på lørdag: Tre dager for Tibet

På verdenskonsert i Himalaya

Det utrolige skjedde i mars i fjor: 8000 munker, lokale tibetanere og turister samlet seg på Dalai Lamas egen tempelplass ved foten av Himalaya for å overvære en solidaritetskonsert arrangert av norske Worldview Rights.

De fleste var skeptiske på forhånd: Var det mulig å frakte flere tonn lydutstyr, fire kamerateam, artister fra alle verdenshjørner og andre medhjelpere - helt fra New Delhi og opp smale landsbyveier frem til den lille fjellandsbyen Dharamsala i indisk Himalaya?
Etter tre dager med intense prøver og forberedelser kulminerte imidlertid det hele i en fantastisk konsert der de norske artistene Ketil Bjørnstad og Nils Petter Molvær deltok både som solister og i samspill med superstjerner som Zakir Hussain, Joan Osborne og det sørafrikanske bandet Stimela.

40 år i eksil
Kveldens program er en sammensatt dokumentar fra konserten og fra en reise inn i den særpregede tibetanske kulturen. Den 10. mars i år markerer tibetanerne sitt 40. år i eksil, og fjorårets arrangement må derfor oppfattes som en forberedende del av markeringen.
Det er gudekongen Dalai Lama selv og trolig verdens mest kjente buddhist, Richard Gere, som tar oss med på denne spesielle rundturen, og vi får se tidligere opptak som er blitt smuglet ut av Tibet med livet som innsats.

Blant annet får vi et gjensyn med munken Palden Gyatso, som sommeren 1996 skapte store avisoverskrifter da han ble arrestert under en fredelig demonstrasjon i forbindelse med kinesisk statsbesøk i Oslo. Etter å ha sittet 33 år i kinesisk fangenskap, ble han nok en gang plassert bak gitter, denne gang av norsk politi.

Dalai Lama
Tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, er naturligvis en sentral skikkelse i kveldens program. Han bor i denne landsbyen sammen med hundrevis av lojale tibetanere som har flyktet fra den kinesiske undertrykkelsen.
Konserten ble altså arrangert av Worldview Rights. Arrangementet ble støttet av NORAD og Kirkens Nødhjelp. Programmet er produsert av Worldview Rights og Nordisk Film & TV. Regien er ved Pål Øie, og kommentarene leses av Øistein Rakkenes.

NRK1 lørdag kl 22.10

Bilder (via Scanpix/Data-tv/Internett)
1. 8000 munker, lokale tibetanere og turister var tilstede på solidaritetskonserten hos Dalai Lama.

2. Dalai Lama er tibetanernes åndelige leder.
Produsent: Worldview Rights og Nordisk Film & TV

Regi: Pål Øie
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling