Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. november 2005 kl 19.55 Store norske: Erik Bye

"Giganten" Erik Bye (1926-2004)

Erik Bye var Norges mest prisbelønnede radio- og fjernsynsmedarbeider (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Erik Bye var Norges mest prisbelønnede radio- og fjernsynsmedarbeider (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
- Erik ville ledd rått og skingrende av å være nominert til århundrets nordmann, sier Ole Paus. Like fullt er han Byes forkjemper og gir i programmet et bilde av en varm og allsidig kunstner.

Erik Bye er den eneste norske mediemann som har kommet på sokkel i levende live. Utenfor NRK på Marienlyst, som Bye var knyttet til i over 40 år, ruver statuen av ham. Her vant Bye et stort publikum, både med underholdningsprogrammer og reportasjer fra inn- og utland.

En av Byes fremste egenskaper var nemlig hans spesielle evne til å få kontakt med folk av alle lag og slag, og en spesiell evne til å formidle.

Slik var også Erik Bye en ruvende støttespiller for sjømenn, kystfolket og krigsseilerne, og var stadig engasjert for de svakeste i samfunnet.

I programmet snakker forkjemperen Ole Paus om Erik Bye som en forteller, både gjennom skrift og sang. Gjennom diverse arkivklipp får vi følge ham gjennom et langt og mangfoldig liv.

Paus legger ikke skjul på sin nesegruse beundring for Erik Bye som et nasjonalt samlingspunkt og innrømmer åpent at Erik var en venn han var "inderlig glad i".

Om serien:
10 norske storheter konkurrerer om å bli århundrets nordmann. Felles for dem alle er at de har levd mellom 1905 og 2005.

Hver kandidat har sin egen "forkjemper" som taler deres sak, men det er opp til seerne å stemme frem en vinner. Vinneren blir kåret på direkten 17. desember.

Forkjemperen fungerer som en slags programleder, men vedkommende tar samtidig stilling til og argumenterer for sin kandidat. I programmene lærer vi på kjenne de ti kandidatene på en ny måte, sett gjennom forkjemperens øyne.

Linda Eide er fast stuntreporter og gir samtidig et nyansert bilde av kandidatene. I hvert program har hun to innslag der hun belyser ulike sider ved de nominertes personlighet – på en litt annerledes måte.

For å stemme på de ulike kandidatene til Store norske har du tre valg:
telefon: 82947010 (pris 2,27)
SMS: SN + kandidatnummer til 1905 pris: 2, 27 pr. melding
Internett: www.nrk.no/storenorske

Egenprodusert dokumentarserie (2005)
Prosjektleder: Rune Møklebust: 97585849
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,
Les mer: http://www.nrk.no/storenorske/LENKER
  • www.nrk.no/storenorske